У Бельгії пройшли підготовку близько 2500 українських військових

Близько 2500 українських військовослужбовців пройшли професійну підготовку на території Бельгії.

Як передає Укрінформ з посиланням на бельгійське видання The Brussels Times, про це сьогодні у Брюсселі заявила міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер.

«Бельгія підготувала близько 2 500 українських солдатів, щоб допомогти їм у боротьбі проти російського вторгнення. Підтримка України залишається головним завданням, що також передбачає розгортання (бельгійських) військ у Румунії та у Литві. Ця допомога також поширюється на забезпечення тренування, на підготовку солдатів, пілотів та технічного персоналу для бойових літаків F-16», - йдеться у публікації.

Читайте також: Зеленський: Для протистояння ворогу в небі потрібно 120-130 літаків F-16

Водночас, як зазначає бельгійське видання, Дедондер зауважила, що затримки в отриманні Бельгією вже замовлених літаків F-35 можуть також внести зміни у графік поставки для України літаків F-16. За словами міністерки, передача Україні бельгійських F-16 може відбутися, за можливості, «до кінця поточного року». Для того, щоб пришвидшити постачання F-16 для України, військове відомство країни замовило додаткові запчастини для обслуговування цих літаків. Тож бельгійські літаки F-16 будуть передані Україні відразу після того, як Бельгія отримає перші F-35.

Як зазначила керівниця бельгійського Міноборони, фінансова підтримка Бельгії для України цього року вже становить 916 мільйонів євро, обсяг загальної бельгійської допомоги Україні з початку російського вторгнення сягнув 1,2 мільярда євро. Ці гроші, зокрема, надійшли від заморожених на території Бельгії російських фінансових активів.

Читайте також: У Британії українські військові відпрацьовують бойові дії у міській забудові

«Цілеспрямована та послідовна підтримка України буде здійснюватися так довго, скільки це буде потрібно», - запевнила Дедондер.

Водночас коментуючи пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона щодо можливості направлення в Україну західних сухопутних підрозділів, керівниця оборонного відомства зауважила, що така пропозиція «не знаходиться у порядку денному».

Як повідомляв Укрінформ, у травні Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення угоди про співпрацю у сфері безпеки.

З минулого року Бельгія є учасницею так званої «коаліції літаків» щодо поставок в Україну F-16. Спочатку її участь обмежувалася навчанням і технічною та логістичною підтримкою, але пізніше уряд країни вирішив передати й літаки, які мають бути виведені з експлуатації в Бельгії та замінені на F-35. Бельгія заявила, що допоможе Україні у тренуванні військових льотчиків для F-16 та в обслуговуванні цих літаків.

Фото ілюстративне: Генштаб