Зміна клімату розширить географію тропічних хвороб

Дослідження

Підвищення температури через зміну клімату спричинить розширення географії тропічних хвороб, зокрема малярії, лихоманки денге, трахоми та інших.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в новому дослідженні ВООЗ та глобальної медичної ініціативи з ліквідації забутих тропічних хвороб Reaching the Last Mile.

Підвищення температури та зміна погодних умов впливатимуть на поширення заразних, у тому числі так званих забутих тропічних хвороб, що матиме значні наслідки для здоров'я людей і створюватиме додаткове соціальне навантаження, вважають автори дослідження.

Одна з причин – розширення географічного ареалу переносників інфекції, зокрема комарів.

«Цей важливий і своєчасний огляд виявляє тривожні тенденції і є закликом до термінових дій, – сказав керівник дослідження, директор глобальної програми ВООЗ з неінфекційних захворювань Ібрагіма Сосе Фолл. – Передача малярії, ймовірно, зміститься як у напрямку до полюсів, так і на більші висоти. А комарі, що переносять денге й чикунгунью, за прогнозами, теж продовжать розширювати свій ареал. Якщо ми хочемо захистити й розвинути важко здобуті перемоги останніх двох десятиліть, настав час мобілізуватися».

Читайте також: У Китаї вийшла з в’язниці журналістка, засуджена за репортажі про COVID-19

За словами директора глобальної програми ВООЗ із боротьби з малярією Даніеля Нгамідже, від впливу зміни клімату особливо постраждають найбідніші верстви населення, які не мають доступу до лікування.

Дослідники проаналізовали публікації в період з січня 2010 року по жовтень 2023 року, дійшовши висновку, що «досі немає достатнього розуміння фактичного й потенційного впливу спричинених людиною змін клімату на малярію та неінфекційні захворювання».

Поняття «забуті тропічні хвороби» об’єднує групу недуг, що спричиняються різними патогенами, зокрема вірусами, бактеріями, паразитами, грибками й токсинами. До них належать хвороба Шагаса, денге, чикунгунья, проказа, сказ, гельмінтози, які передаються через ґрунт, укуси змій, трахома, сап. За оцінками ВООЗ, від них страждає понад мільярд людей у світі.