Україна та Бельгія почали переговори про безпекову угоду

Фото

Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення угоди про співпрацю у сфері безпеки.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Офісі Президента.

Переговори стартували на виконання доручення Президента Володимира Зеленського та в продовження його нещодавньої телефонної розмови з прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо.

Сьогоднішній раунд перемовин провів заступник очільника ОП Ігор Жовква. Бельгійську делегацію очолив керівник Кабінету прем’єр-міністра з питань безпеки та зовнішніх відносин Петер Моорс.

«Ми цінуємо лідерство Бельгії в багатьох питаннях підтримки України як на двосторонньому рівні, так і в межах співпраці України з ЄС і НАТО на шляху до нашого членства», – зазначив Жовква.

Сторони обговорили текст проєкту угоди, розглянули окремі положення. Також домовилися про наступний раунд переговорів.

Читайте також: Україна провела черговий раунд переговорів про безпекову угоду з Португалією

«Досягнутий прогрес за результатами першого раунду створює реальні можливості для підписання документа вже найближчим часом», – підсумували в ОП.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

У січні Президент Володимир Зеленський затвердив склад делегації для переговорів про гарантії безпеки для України. Згідно з указом глави держави, очолив делегацію керівник ОП Андрій Єрмак.

На сьогодні Україна вже підписала двосторонні безпекові угоди з Великою Британією, Францією, Німеччиною, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією.

Фото: ОП