Британська розвідка проаналізувала, як втрати РФ у війні вплинули на парад 9 травня

Враховуючи значні втрати військ РФ у техніці та в особовому складі, Москва не мала можливості продемонструвати свою військову могутність на параді 9 травня, як це робилося раніше.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони Великої Британії у соцмережі X.

Паради на честь дня перемоги було скасовано у 24 містах РФ, насамперед у прикордонних з Україною регіонах, через низький рівень безпеки, також Москва не змогла використати паради для демонстрації військової могутності через свої значні втрати в Україні, зазначили у британській розвідці.

"Хоча льотний парад було відновлено, у ньому взяли участь дев'ять літаків СУ-30СМ та МіГ-29, а також шість штурмовиків СУ-25, московський парад був зменшений у масштабі, на ньому було представлено менше сучасної військової техніки порівняно з довоєнними парадами", - йдеться у звіті.

У розвідці повідомляють, що в параді брали участь 30 підрозділів, у яких понад дві третини були сформовані з військових академій, молодіжних та ветеранських груп, а також були присутні групи внутрішньої безпеки та рятувальної служби.

Загалом у московському параді взяли участь 9000 курсантів, ветеранів та військовослужбовців, що більше, ніж 8000 у 2023 році, але менше, ніж у 2021 році, коли в параді перед війною в Україні брали участь 11000 осіб.

Читайте також: У РФ хакери зламали телеканали: замість параду показували кадри, пов'язані з війною в Україні

"Попри те, що на виставці було представлено 61 військовий автомобіль, серед них не було ні важкої бронетехніки, ні гусеничних машин. Самотній церемоніальний танк Т-34 часів Другої світової війни, з якого традиційно розпочинається парад, був єдиним основним бойовим танком на параді. Це контрастує з московським парадом 2020 року, в якому брали участь 20 основних бойових танків", - зазначають у британській розвідці.

У зв'язку зі значними втратами в особовому складі та техніці внаслідок війни в Україні у РФ не було можливості використовувати паради для демонстрації військової могутності, йдеться у повідомленні.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у тимчасово окупованому Криму російська «влада» скасувала парад на 9 травня у зв'язку з безпековими заходами.

Фото: АА