Битва за Україну. День вісімсот шостий

Україна відзначає День Європи з главою Європарламенту Робертою Мецолою. Український далекобійний дрон, подолавши відстань у 1500 км, уразив НПЗ «Газпром нафтохім Салават»

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

9 травня в Україні відзначають День Європи, це свято запроваджене указом Президента Володимира Зеленського №266/2023 від 8 травня 2023 року – Укрінформ.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола приїхала до Києва з візитом – Фейсбук Стефанчука. Візит Мецоли, символічно запланований на День Європи, не анонсували заздалегідь.

Спільна пресконференція Президента Зеленського з главою Європейського парламенту Робертою Мецолою у Києві. Основне:

  • Сили оборони зупинять наступальні дії російських окупантів після надходження в Україну нових партій озброєння, зокрема, із ухваленого США військового пакета Зеленський.
  • Україна наближається до членства в Європейському союзі. Шлях буде складним, але нашу обіцянку буде виконано. Європейський парламент усебічно підтримуватиме Україну на всіх етапах її шляху до членства в ЄС – Мецола.
  • Під час Саміту миру у Швейцарії країни-учасниці розглянуть можливість повернення полонених у форматі «всіх на всіх», цивільних українців, яких незаконно утримує Росія, а також питання ядерної і продовольчої безпеки Зеленський.
  • Розширення ЄС має вийти за перелік держав, які вже мають статус кандидата на вступ до ЄС, а також охопити Білорусь – Зеленський.
  • Україна має план ротацій для виведення на відпочинок бригад із зони бойових дій, проте на їхнє місце мають зайти інші бійці, і вони мають бути укомплектованими, що вже залежить від постачань зброї з боку партнерів – Зеленський.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола дала інтерв’ю Укрінформу, з яким можна ознайомитися на сайті агентства.

Президент Зеленський і Роберта Мецола взяли участь у Другому Міжнародному саміті міст і регіонів, що проходить у Києві.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і президентка Європарламенту Роберта Мецола через повітряну тривогу провели зустріч в укритті. Сторони обговорили шлях України до повноправного членства у Євросоюзі та важливість швидкого ухвалення переговорної рамки – Фейсбук Стефанчука.

***

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс підтримав президента Франції Еммануеля Макрона і вважає, що західні країни можуть відправити своїх військових інструкторів до України для навчання – The Guardian.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Наша Європа – це добровільне єднання націй, спільнот і мільйонів дуже різних людей, єднання цінностей. І в цьому – справжня європейська сила».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Зранку 9 травня український далекобійний дрон, подолавши відстань у 1500 км і тим самим встановивши історичний рекорд, уразив НПЗ «Газпром нафтохім Салават», що  є одним із найбільших у Росії виробничих комплексів з нафтопереробки та нафтохімії, у російській республіці Башкортостан. Він влучив в установку каталітичного крекінгу нафти – повідомило Укрінформу джерело у правоохоронних органах.

У ніч на 9 травня у Краснодарському краї безпілотники СБУ уразили дві перевалочні нафтобази – у селі Юрівка під Анапою Краснодарського краю РФ. Почалася пожежа – пошкоджено кілька резервуарів. Згодом оперативний штаб Краснодарського краю підтвердив атаку безпілотників на Слов'янський нафтопереробний завод – Укрінформ з посиланням на джерело у правоохоронних органах.

За даними ГУР МОУ, станом на квітень цього року в Росії налічувалося приблизно 950 ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня (понад 350 км дальності). Окупанти виробляють на місяць орієнтовно 115–130 стратегічних ракет – Укрправда.

Підрозділи Сил оборони ліквідували частину штурмових груп ворога, яким вдалося прорватися на вогнетривкий завод у місті Красногорівка Донецької області. Решта окупантів опинилися в пастці, оскільки практично відрізані від постачання боєкомплектом і підтримки бронетехніки. Ситуація знаходиться повністю під контролем підрозділів ЗСУ – підполковник Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

На цю добу значно збільшилась кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту – їх було 146. Із них більшість зафіксована саме у зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця». Найгарячішими залишаються Авдіївський, Бахмутський та Новопавлівський напрямки – Назар Волошин.

У квітні російські атаки на сході України збільшилися на 17 відсотків порівняно із березнем. Понад три чверті з них припали на ділянки фронту в районі Авдіївки, Часового Яру та Мар’їнки. На цьому напрямку Росія досягла лише незначних тактичних успіхів і майже напевно зазнала великих втрат – Британська розвідка.

Вночі 9 травня українська ППО знищила в Одеській області 17 ворожих «Шахедів» із 20, якими росіяни атакували Україну – Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

Уночі проти 9 травня у російському місті Бєлгород та Бєлгородському районі пролунали вибухи. Місцева влада заявляє про 8 постраждалих, руйнування у 34 квартирах у 19 багатоквартирних будинках, одному приватному житловому будинку та 37 транспортних засобах – росЗМІ.

На фронті загинув автор найвідомішого фото випаленого Серебрянського лісу Денис Зелений. Вічна пам'ять Герою...

***

У Нікополі внаслідок російського обстрілу вранці загинули чоловік і жінка, ще двох чоловіків поранено – Дніпропетровська ОВА.

Росіяни обстріляли з артилерії Куп'янськ на Харківщині, одна людина загинула і  одна отримала поранення – Харківська облпрокуратура.

Окупанти від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 546 дітей і ще 1330 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Федеральна міністерка розвитку та економічного співробітництва ФРН Свенья Шульце прибула до Києва з неоголошеним візитом – dpa. Основною темою візиту є підготовка до конференції з питань відновлення України, яка відбудеться в Берліні 11 та 12 червня і збере близько 1500 учасників, зокрема глав держав і урядів.

Президент Зеленський

- нагородив президентку Європейського парламенту Роберту Мецолу орденом «За заслуги» І ступеня під час спільної пресконференції лідерів;

- підписав закони про продовження в Україні воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів.

- звільнив ексголовнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного з військової служби;

- підписав указ про призначення Валерія Залужного Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії;

- звільнив Сергія Лупанчука з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України і призначив на цю посаду Олександра Трепака;

- призначив Дмитра Герегу на посаду командувача Сил підтримки Збройних сил України;

- обговорив з прем’єр-міністром Ірландії Саймоном Гаррісом питання проведення першого Саміту миру для України. Сторони домовилися доручити командам якнайшвидше почати роботу над двосторонньою безпековою угодою в межах Вільнюської декларації G7, а також перспективи співпраці в галузі розмінування – соцмережа Х Зеленського.

- провів телефонну розмову з Марком Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів. Обговорили проведення першого Саміту миру та подальшу оборонну співпрацю. Рютте підтвердив свою участь у заході.

- призначив стипендії 25 дітям з інвалідністю, які мають високі досягнення у всеукраїнських спортивних змаганнях, та їхнім тренерам;

- призначив гранти Президента України 15 молодим діячам у галузі театрального, музичного, циркового, образотворчого мистецтва, а також письменникам і майстрам народного мистецтва – сайт глави держави.

Верховна Рада

  • ухвалила постанову про звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури – Ярослав Железняк, нардеп. "За" – 272 нардепи. Самого урядовця в залі засідань не було.

  • звільнила Миколу Сольського з посади з посади міністра аграрної політики та продовольства. За відповідне рішення проголосувало 273 народних депутати – Ярослав Железняк, перший заступник голови податкового комітету Ради.

  • ухвалила закон щодо посилення відповідальності за військові правопорушення. Був підтриманий 256 голосами. Документом передбачено збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Зокрема, за порушення правил військового обліку штраф становитиме від 3400 до 5100 грн, повторно впродовж року – від 5100 до 8500 гривень, а в особливий період – від 17 тисяч до 25 500 грн.

  • ухвалила закон, який відкриває можливість для підприємств оборонно-промислового комплексу мати доступ до програми дешевих кредитів «5-7-9». Максимальна сума кредиту – 500 млн грн – Дмитро Кисилевський, заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку.

  • ухвалила зміни до бюджетного кодексу, які мають врегулювати розподіл 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду – Віталій Коваль, голова Фонду держмайна.

  • ухвалила закон про створення в Україні Єдиного реєстру кваліфікацій шляхом об'єднання Національного класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників та Реєстру кваліфікацій – Ярослав Железняк.

  • ухвалила у другому читанні і в цілому закони №10168-2 та №10169-2, які запроваджують механізми для мінімізації зловживань при експорті аграрної продукції – Данило Гетманцев.

Під час Другого Міжнародного саміту міст і регіонів у Києві перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко та постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє підписали меморандум про співпрацю – Укрінформ.

Економічне співробітництво між Україною та Бразилією, співпрацю у сфері трудових відносин обговорили під час відеозустрічі перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко і міністр праці та зайнятості Федеративної Республіки Бразилія Луїз Маріньо – Мінекономіки.

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс зустрівся з Валерієм Залужним та привітав його із призначенням послом України у Сполученому Королівстві – соцмережа X дипломата.

На Тернопільщині 107 осіб задекларували отримані за попередній рік доходи в сумі понад мільйон гривень, тоді як у 2023 році їх було 45 – ГУ ДПС у Тернопільській області.

В Ужгороді до Дня Європи провели флешмоб – на головній площі міста 70 артистів заспівали «Оду радості» – гімн ЄС – Укрінформ.

У власність держави повернуто пам’ятку археології національного значення – Городище літописного міста Тихомель ІХ-ХІІІ століть, яке розташована на території Ямпільської громади Хмельницької області – Офіс генпрокурора.

***

У справі про організацію замовного вбивства юриста Сергія Карпенка підозрюваний бізнесмен Ігор Коломойський перебуватиме під вартою до 7 липня 2024 року без права на заставу – рішення Печерського райсуду Києва.

ВАКС обрав для Маркіяна Дмитрасевича, заступника міністра аграрної політики, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 7 липня включно з можливістю внесення застави розміром 20 млн грн у справі про ймовірне заволодіння землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею на 190 млн грн – САП.

Справу директора департаменту публічного акціонерного товариства «Укрнафта», якого обвинувачують у вимаганні 160 тис. грн за допомогу в оформленні договорів користування землею, передали до суду. Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна – Київська міська прокуратура.

Державне бюро розслідувань оголосило нову підозру колишньому акціонеру банку «Фінанси та Кредит» Костянтину Жеваго та трьом його спільникам у розтраті коштів фінустанови на суму 1,4 млрд грн – ДБР.

***

ПрАТ «Укргідроенерго» заявило про виведення з експлуатації двох гідроелектростанцій через значні ураження – пресслужба компанії.

Українські металургійні підприємства за підсумками чотирьох місяців 2024 року збільшили виробництво чавуну на 25%, сталі – на 33%, прокату – на 30,5%. Порівняно з квітнем 2023 року виробництво сталі зросло на 24,5% – Укрметалургпром.

Консолідований чистий дохід ТОВ «Нова пошта» у 2023 році становив 43,65 млрд грн, що на 53,3% більше за показники 2022 року (28,46 млрд грн) – звіт компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Уряд Швеції доручив Збройним силам країни здійснити виплати на загальну суму 28 мільйонів євро на підтримку обороноздатності України – сайт шведського уряду.

Президент Чехії Петр Павел розповів, що першу партію 180 тисяч боєприпасів для артилерії, які партнери придбали для України в рамках ініційованого Прагою проєкту, ЗСУ отримають вже наступного місяця – ARD.

Кредитна установа для відбудови (KfW) надає НЕК «Укренерго» грант на 45 млн євро для підвищення ефективності системи передачі електроенергії – Герман Галущенко, міністр енергетики Герман Галущенко

На виставці інновацій London Tech Week 2024 Україну представлятимуть вісім IT-розробок – Мінцифри.

У Берліні акція пам’яті понад 10 мільйонів українців, які віддали життя, визволяючи Європу від нацизму, відбулася на місці колишньої фабрики, де під час Другої світової використовувалася примусова праця українських жінок – Укрінформ.

***

Пентагон уклав контракт із корпорацією Lockheed Martin на виробництво реактивних систем залпового вогню HIMARS на загальну суму $861,3 млн – сайт Пентагону.

За підсумками парламентських виборів та другого туру виборів президента Північної Македонії перемогу здобуває опозиція – Балканський оглядач.

У Держдепартаменті США заявили, що дії партії «Грузинська мрія» ставлять Грузію на небезпечну траєкторію і загрожують відносинам зі США – Метью Міллер, речник американського Держдепу.

У Грузії вчора ввечері були скоєні напади на щонайменш чотирьох представників опозиції та активістів, які беруть участь у протестах проти ухвалення закону про «іноагентів».

Місто Рафах у Газі з понеділка покинули близько 80 тис. осіб через обстріли з боку армії Ізраїлю, яка проводить воєнну операцію зі знищення ХАМАСу – пресслужба ООН.

ВОРОГ

Президента Зеленського та експрезидента Порошенка більше не можна знайти у сервісі розшуку на сайті МВС Росії. Картки розшуку глав України зникли невдовзі після того, як 4 травня їх виявили російські медіапрацівники з пропагандистського держінформагентства – росЗМІ.

Сьогодні у столиці країни-агресора Росії пройшов військовий парад, присвячений 79-му Дню перемоги у Другій світовій війні. Росіяни вигнали на площу військову техніку, проте єдиним танком там був музейний Т-34 – Українські новини. На парад не приїхали лідери країн, яких Путін вважав своїми союзниками, зокрема, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, азербайджанський президент Ільхам Алієв.

Невідомі хакери зламали ефір телепровайдера «Уфанет» в Башкортостані та Оренбурзькій, Омській й Іркутській областях. Замість параду на Красній площі глядачам показували кадри пов’язані з війною в Україні – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ