Жителі Словаччини вже зібрали гроші на 2700 снарядів для ЗСУ

За 4,17 млн євро, які вже зібрали жителі Словаччини на закупівлю боєприпасів для України у чеського виробника STV Group буде придбано 2692 артилерійські снаряди.

Про це повідомили чеському агентству ČTK організатори та партнери збору, передає Укрінформ.

Ці боєприпаси мають бути доставлені в Україну не пізніше кінця літа.

Збір коштів у Словаччині, як повідомлялося, розпочався у квітні у відповідь на відмову уряду країни сприяти чеській ініціативі щодо закупівлі боєприпасів для України. Громадські активісти поставили собі за мету зібрати 1 мільйон євро в ході акції під назвою «Якщо не влада, то ми». Зібрати таку суму їм вдалося неповні два дні. Наразі понад 65 тисяч людей і організацій пожертвували 4,17 мільйона євро, і збір триває. Найбільший індивідуальний внесок сягнув 100 тисяч євро.

«Ми консультуємося з Міністерством оборони Чехії щодо всіх закупівель. Вони підтверджують нам, чи підходить ціна», — сказав журналістам Додо Добрик, учасник проєкту «Подарунок для Путіна». Ця ініціатива, яку підтримує Чеська фундація для України, співпрацює з організаторами словацького збору.

Читайте також: Близько 20 країн разом придбають 500 тисяч снарядів для України - прем’єр Чехії

За словами Добрика, меморандум про закупівлю боєприпасів у складі словацького збору буде підписано вже у травні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, уряд якого припинив військову допомогу Україні з державних резервів, раніше назвав згаданий збір символічним.

Одним з організаторів акції є громадська ініціатива Mír Ukrajne, яка минулого року брала участь в ще одному успішному зборі з метою закупівлі для України системи розмінування словацького виробництва Bozena.

Фото ілюстративне: Генштаб ЗСУ