Держава придбала понад 10 тисяч безпілотників на мільярд гривень через Prozorro Market

Ексклюзив

З початку повномасштабної війни держава закупила через електронний каталог Prozorro Market 10,5 тис. дронів для потреб Сил оборони.

Про це Укрінформу повідомили в державній установі «Професійні закупівлі».

Йдеться про дрони FPV, DJI Mavic, DJI Air 2S, DJI Phantom тощо.

«Загальна вартість безпілотників, придбаних через Prozorro Market, становить 1 млрд грн. При цьому завдяки високому рівню конкуренції на закупівлях дронів вдалося заощадити 65 млн грн», - додали в держустанові.

Там наголошують, що купити безпілотний апарат через Prozorro Market за бюджетні кошти так само просто та швидко, як і будь-який інший товар. Замовник оголошує запит пропозиції, постачальники пропонують свої ціни. Далі система автоматично обирає з-поміж кваліфікованих постачальників того, хто запропонував найнижчу вартість. І нарешті - підписання угоди та постачання БпЛА.

«Держава робить усе можливе, щоб максимально ефективно забезпечувати потреби наших захисників та захисниць. Саме тому ми розвиваємо е-каталог Prozorro Market. Він створює нові можливості та дозволяє оперативно купувати необхідні товари. Свідомі замовники, які вміють рахувати свій час та ресурси, обирають Prozorro Market для закупівель. Особливо там, де є термінові потреби. Тож ми і далі розвиватимемо найкращі закупівельні інструменти, аби наше військо мало все, що потрібно», - запевнила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Повідомляється, що безпілотники в Prozorro Market найчастіше купують об’єднані територіальні громади, а потім передають їх військовим частинам. Загалом дрони з використанням цього інструмента придбали вже понад 180 замовників.

Читайте також: Роботизовані дрони вже впроваджують в окремих батальйонах - заступник Сирського

«Категорія дронів є однією з найбільш пріоритетних для команди Професійних закупівель, адже ми розуміємо, наскільки вони потрібні на фронті. Е-каталог Prozorro Market дозволяє купувати БпЛА значно швидше, ніж через відкриті торги. А завдяки широкому асортименту та високій конкуренції замовники заощаджують гроші», – пояснює керівник ДУ «Професійні закупівлі» Євген Якубовський.

Як повідомлялося, електронний каталог Prozorro Market – аналог інтернет-магазину для закупівель коштом держави. Товари широкого вжитку, включно з дронами, в Prozorro Market адмініструє державна установа “Професійні закупівлі”.

Фото: Михайло Федоров, Телеграм