Напередодні Великодня росіяни збільшили кількість спроб штурмів на півдні - Сили оборони

Напередодні Великодня ворог на півдні України збільшив кількість спроб штурмів. Загалом їх відбулося 19, зранку 5 травня - шість.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону сказав начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук, передає Укрінформ.

«Ситуація відносно стабільна. Вчора була помітна більша кількість спроб штурмів, вчора їх було 19. Зазвичай цей показник трохи нижчий. Мабуть, вони вирішили напередодні Великодня так само здобути якихось чергових перемог, як вони люблять до свят», - розповів Плетенчук.

За його словами, всі спроби були зупинені, «ворог відійшов, понісши відповідні втрати».

«Але така активність була помітна. Сьогодні зранку відбулося шість спроб штурмів. Здебільшого це Кринки на Херсонському напрямку, де ворог намагався безуспішно вибити українських морпіхів. Та Роботине, там вони докладають зусиль, щоб спробувати витіснити наші підрозділи з їхніх позицій», - сказав він.

Як додав Плетенчук, українські захисники знищили близько сотні окупантів, половина - безповоротні втрати.

Читайте також: На фронті за добу - 95 зіткнень, найбільше відбили атак на Авдіївському напрямку

«В цьому сенсі так само можна спостерігати стабільність - ворог стабільно намагається штурмувати і невідновно стабільно втрачає особовий склад, у тому числі на островах. В районі острова Нестрига було кілька спроб штурмів. Втрачають періодично і човни, якими вони туди намагаються дістатися. Те, чого нам потрібно було досягнути, ми досягли - ворог намагається штурмувати по відкритій території, по воді, і відповідно, там він менше захищений, але вони намагаються собі цю позицію повернути», - розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня.

Він зазначив, що за вчорашню добу на лінії фронту на південному напрямку було зафіксовано біля півтори сотні розвідувальних безпілотників ворога.

«Це саме стосується і дронів-камікадзе, це здебільшого FPV-дрони, є і «Ланцети», там теж більше 200 вильотів, ворог їх використовує дуже активно», - розповів Плетенчук.

Водночас Сили оборони півдня повідомили в Телеграмі, що в цій операційній зоні українські захисники минулої доби відбили 10 ворожих штурмів на лівому березі Дніпра та п’ять - на Оріхівському напрямку.

«На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 5 штурмів: по 2 - в районах Старомайорського та Роботиного, 1 - в районі Новопілля», - ідеться у повідомленні.

На лівобережжі Дніпра тимчасово захопленої росіянами території Херсонської області ворог зазнав втрат і відійшов на свої вихідні позиції.

За добу зафіксований проліт 191 ворожого розвідувального безпілотника.

Як повідомляв Укрінформ, загальні бойові втрати російської армії в Україні з 24 лютого 2022 року по 5 травня 2024 року становлять близько 474 тисяч 260 осіб, зокрема 860 - за попередню добу.

Фото: Оперативне командування «Південь» / Фейсбук