Макрон не виключає відправлення військ до України, якщо Росія прорве оборону і буде запит від Києва

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не дати Росії перемогти у війні є стратегічною безпековою метою, і за певного розвитку подій він не виключає відправлення в Україну європейських наземних військ.

Про це французький лідер сказав у інтерв’ю The Economist, передає Укрінформ.

«Якби росіяни прорвали лінію фронту, якби був запит від України - чого сьогодні немає, - ми мали б законно поставити собі питання. Тому я думаю, що виключати це апріорі означає не засвоїти уроки останніх двох років», - сказав Макрон і додав: «Бо якщо Росія вирішить піти далі, нам усім доведеться поставити собі це питання».

Щодо можливостей Франції, президент зауважив, що нещодавно кілька тисяч французьких військовослужбовців були розміщені у Сахелі для боротьби з тероризмом, і це було зроблено «на прохання суверенних держав».

На переконання Макрона, виключати будь-якого розвитку подій не можна, тому що «перед нами той, хто нічого не виключає (мається на увазі Путін - ред.)».

«Ми, без сумніву, були надто нерішучими у формулюванні меж наших дій перед тим, хто їх більше не має і хто є агресором. На саміті НАТО влітку 2022 року ми всі виключили постачання танків, ракет великої дальності і літаків. Нині ми всі перебуваємо в процесі (цих поставок), тому було б неправильно виключати решту. Але передусім було б неправильно з точки зору довіри і стримування росіян», - заявив він.

Читайте також: Франція прискорює виробництво зброї, а Європі потрібно мобілізуватись - Макрон

Президент Франції наголосив, що у разі перемоги Росії у війні «більше не буде безпеки в Європі».

«Хто може стверджувати, що Росія на цьому зупиниться? І ще: яку довіру ми будемо мати як європейці, які витратили мільярди, які говорили, що на кону виживання континенту, і які не дали собі засобів, щоб зупинити Росію?» - ставить запитання лідер П'ятої республіки.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Франції Еммануель Макрон має намір поглибити особисті зв'язки з лідером КНР Сі Цзіньпіном під час його дводенного візиту до Франції та закликатиме китайського лідера спонукати президента РФ Володимира Путіна припинити війну в Україні.