Битва за Україну. День сімсот дев’яносто восьмий

Україна результативно атакувала Рязанський нафтопереробний завод і нафтопереробний завод у Воронезькій області (РФ). Після вибухів там горить

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дев’яносто восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Безпілотники Головного управління розвідки Міноборони у ніч проти 1 травня атакували Рязанський нафтопереробний завод і нафтопереробний завод у Воронезькій області (РФ). Після двох вибухів там розпочалася пожежа – ГУР.

- Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш припустив, що перші винищувачі F-16 можуть з’явитись в Україні вже після Великодня – Новини.LIVE.

***

З нагоди 20-ї річниці розширення ЄС

  • Президенти трьох балтійських країн у спільній заяві до 20-річчя членства Естонії, Литви та Латвії у ЄС закликали до проведення міжурядових конференцій з Україною, а також Молдовою, і до початку переговорів про вступ із ними у червні 2024 року – заява Алара Каріса, Гітанаса Науседи та Едгарса Рінкевичса.

  • Процес розширення ЄС на увесь континент не буде завершеним, поки до нього не увійдуть Україна та інші країни-кандидати – Жозеп Боррель.

ЦИТАТА

Байба Браже, міністерка закордонних справ Латвії: «Вже зараз є країни, які вже надали Україні зброю, без подібних обмежень (бити по території Росії – ред.) Не все оголошується публічно, і навіть краще не говорити це вголос до певного часу. Головне – вплив на полі бою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Росія накопичила понад 700 «Цирконів», «Оніксів», ракет Х-69 та «Калібрів» – ГУР.

- Окупаційні війська Росії намагалися атакувати Красногорівку у Донецькій області «танками-черепахами» – ЗСУ знищили колону російської бронетехніки – ТСН.

- Протягом минулої доби на фронті відбулося 122 бойових зіткнення. Авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження ворога – Генштаб ЗСУ.

- Окупанти дещо сповільнили атаки у районі Авдіївки, проте активізувались в районі Бахмут – Часів Яр – Інститут вивчення війни (ISW). Українські війська відбили 47 атак на Авдіївському напрямку та 57 – на Бахмутському, причому значно більше атак на Часів Яр.

- ГУР Міноборони України заявляє про масове дезертирство найманців із Непалу з частин російської армії, що воюють в Україні – ГУР.

***

Одеса

- У ніч проти 1 травня війська РФ атакували Одесу трьома балістичними ракетами. Унаслідок удару загинули троє людей, троє поранених – Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Унаслідок атак російсько-окупаційних військ в Одесі зазнало пошкоджень представництво Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця – Телеграм-канал Лубінця.

Харківщина

- У результаті російських ударів керованими авіабомбами по селищу Золочів на Харківщині двоє людей загинули та ще восьмеро дістали поранення, серед них 11-річна дитина – Олег Синєгубов, голова Харківської  ОВА.

- Ворог у середу, 1 травня, атакував Нікополь.  Понівечені кілька відділень місцевої лікарні та «швидка». Кількість постраждалих зросла до чотирьох – Дніпропетровська ОВА.

- Окупанти завдали удару з реактивних систем залпового вогню «Ураган» по місту Гірник Донецької області, двоє людей загинули, ще шестеро дістали поранення – Донецька ОВА.

- В Україні з 24 лютого 2022 року від вибухонебезпечних предметів постраждали 669 осіб, зокрема 78 з них – діти – ДСНС.

- На підконтрольну Україні територію повернули трьох дітей: 11-річну дівчинку та хлопчиків 9-ти і 13-ти років –  Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський

  • звільнив Юрія Гузинця з посади голови Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області – сайт глави держави.
  • відзначив посмертно державними нагородами 465 українських військовослужбовців.
  • підписав указ про звільнення Іллі Вітюка з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України.

- До Києва прибула заступниця адміністратора Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) Ізобель Коулман – соцмережа X Бріджит Брінк, посла США в Україні.

- Міністр оборони України Рустем Умєров

  • обговорив із міністром оборони Австралії Річардом Марлсом співпрацю в оборонній промисловості, а також можливість створення спільних підприємств з австралійською оборонною промисловістю – соцмережа Х Умерова. Міністр  подякував Австралії за новий пакет військової допомоги Україні вартістю 100 мільйонів доларів.
  • провів телефонну розмову з віцепрем'єр-міністром, міністром оборони і міністром закордонних справ Ірландії Міхалом Мартіном, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії, поінформував про ситуацію на полі бою та будівництво фортифікаційних споруд.

- Інформація про нібито відставку Рустема Умєрова з посади міністра оборони України та призначення його міністром інфраструктури замість Олександра Кубракова є фейком – Центр протидії дезінформації.

- Представники Міноборони України і однієї з найбільших світових компаній у сфері супутникової зйомки обговорили механізми обмеження космічних зйомок території України в умовах воєнного стану – Міноборони.

- МЗС України вперше в історії створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ – пресслужба МЗС.

- Кабінет міністрів ухвалив рішення, яке стимулюватиме розвиток тваринницької галузі та сприятиме більшому залученню інвестицій. Відповідну постанову № 473 було ухвалено на черговому засіданні уряду.

- Представників ЗМІ почнуть пускати до парламенту під час засідань, але обмежать кількість представників ЗМІ до 20 – 30 осіб, після Великодня з журналістами проведуть спеціальний інструктаж – В’ячеслав Штучний, керівник Апарату ВРУ.

- Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) розробила і затвердила оновлені Загальні положення безпеки атомних станцій – пресслужба інспекції.

- 1 травня на Закарпатті почав роботу новий центр рекрутингу, таких центрів загалом по країні відкрили уже 19 – МОУ.

- Рапорт військовослужбовця в електронній формі має ту ж юридичну силу, що й у паперовій, його статус можна буде відстежити онлайн – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

- Станом на 1 травня українці подали 172 тисячі податкових декларацій, задекларувавши 218,5 млрд грн доходів за 2023 рік – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Дохід за рік у понад 1 млн грн задекларували 10,7 тис. українців – на 1,2 тис. більше порівняно з минулим роком.

- У Державному реєстрі санкцій вже перебувають понад 17 тисяч фізичних і юридичних осіб –  Мінреінтеграції.

- У роботі мобільного застосунку Monobank 1 травня стався масштабний збій – Олег Гороховський, співзасновник фінустанови.

- Міжвідомча комісія розпочала роботу з передачі арештованого майна колишньої резиденції експрезидента Віктора Януковича «Межигір’я» до АРМА – Ірина Головатенко, прессекретар держустанови.

- Фонд держмайна України отримав в управління грошові активи розмірі майже 144 тисячі доларів, нерухоме майно та 5 земельних ділянкок екс-міністра освіти України Дмитра Табачника – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

- Станом на 1 травня в енергосистемі через ушкодження магістральних мереж застосовуються обмеження електропостачання для промисловості на Криворіжжі та обмеження для побутових споживачів на Харківщині – пресслужба компанії.

***

- Генеральному директору комунальної корпорації «Київавтодор» і ще чотирьом особам повідомили про підозру у завданні 10 млн грн збитків на ремонтах доріг у столиці – Київська міська прокуратура.

- Колишньому начальнику Центрального управління продовольчого забезпечення тилу Командування Сил логістики ЗСУ повідомили про ще одну підозру за фактом декларуванні недостовірної інформації – Офіс генпрокурора. Раніше цьому ж експосадовцю була повідомлена підозра у незаконному збагаченні на майже 58 млн грн.

- Правоохоронці викрили спробу надати 12 млн гривень хабара виконувачу обов'язків директора державного підприємства «Міжнародний торговельний порт «Чорноморськ» за ухвалення рішення в інтересах приватної компанії – САП. Підозру отримали троє осіб.

- Співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуками до митрополита Запорізького і Мелітопольського УПЦ МП Луки (Андрія Коваленка) – Укрінформ. Служба безпеки України повідомила підсанкційному митрополиту УПЦ МП про підозру у розпалювання релігійної ненависті.

***

- На участь у відборі до національної збірної України на Ігри Нескорених 2025 у Ванкувері-Вістлері (Канада) зарєєстровано 496 кандидатів... Це є абсолютним рекордом – Мінветеранів.

У Києві під час святкування Великодня 5 травня будуть задіяні усі необхідні заходи безпеки – КМВА.

***

- Державний бюджет за тиждень додатково отримав 2,5 млрд грн митних платежів завдяки розблокуванню кордону з Польщею – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

- У квітні Україна вийшла на довоєнні обсяги – експортувала рекордні 13 млн т продукції; у грошовому вимірі експорт сягнув 3,3 млрд дол. – Мінекономіки.

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня 2023 по 1 травня 2024 року) експортувала 41,365 млн т зернових та зернобобових – Мінагрополітики.

- Українці за перший квартал 2024 року відкрили понад 74 тисячі нових ФОПів, що на 33,6% більше, ніж за відповідний період торік. Більшість бізнесів відкривають на Київщині і Дніпропетровщині, а лідирують підприємці у сфері торгівлі, надання індивідуальних послуг та ІТ – Опендатабот.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністри закордонних справ України та Монголії Дмитро Кулеба і Батцецег Батмунхіїн обговорили співпрацю в міжнародних організаціях і домовилися про консультації на рівні відомств – соцмережа X Кулеби.

- Уряд Норвегії виділяє додаткові 7 мільярдів крон ($600 мільйонів) на допомогу Україні у 2024 році – Гар Стьоре, премʼєр-міністр Норвегії.

- Представники Республіканської партії у Конгресі США закликають Пентагон передати Україні надлишки касетних бомб – Джо Вілсон, конгресмен-республіканець.

- Кожним десятим новим індивідуальним підприємцем у Польщі за підсумками 2023 року став українець. Торік наші співвітчизники відкрили там 30 325 нових компаній – консультаційний центр Дія.Бізнес у Варшаві.

***

- Сенат США проголосував за проєкт закону про заборону імпорту збагаченого урану з Росії та передав його на підпис президентові Байдену – Bloomberg.

- Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликає інші країни відмовитися від російського урану.  Ця торгівля приносить Росії близько 1 мільярда доларів щорічно – Фейсбук Шмигаля.

- Щодо ситуації у Грузії

  • У столиці Грузії в ніч на 1 травня під час розгону мітингувальників поліцейські застосували спецзасоби, а також били їх. Серйозні травми отримали лідери опозиції – Ехо Кавказа. Десять журналістів та операторів постраждали від спецпризначенців під час висвітлення акцій проти закону про «іноагентів» у Тбілісі. На акції протесту затримали 63 людини.

  • Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе на брифінгу 1 травня запевнив, що керівна партія «Грузинська мрія» не відмовиться від ухвалення закону «Про прозорість іноземного впливу», який викликав масові протести й критику Заходу – Interpressnews.

  • Після застосування насильства силовиками в Тбілісі на мітингу проти закону про «іноагентів» у Європарламенті закликали ЄС позбавити Грузію статусу кандидата на вступ – Віола фон Крамон, євродепутатка.

  • Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель засудив насильство проти учасників мирного протесту проти закону про «іноагентів» у Грузії  – Twitter (X) Борреля.

  • Міжнародний рух хакерів і активістів Anonymous висловив підтримку учасникам протестів у Грузії і пригрозив уряду «Грузинської мрії» кібератаками та розкриттям баз даних – Эхо Кавказа.

- Німецькі ліві екстремісти взяли на себе відповідальність за підпал дачі Арміна Паппергера, керуючого директора збройової компанії Rheinmetall, у Германсбурзі в Нижній Саксонії – Bild. Rheinmetall є одним з найбільших постачальників зброї для України.

- Словаччина надала тимчасовий захист проросійському пропагандисту Артему Марчевському, який ширив дезинформацію Віктора Медведчука – чеська газета Denik N.

У Казахстані затримали колишнього міністра внутрішніх справ Ерлана Тургумбаєва у зв’язку із справою про масові протести в січні 2022 року – Генпрокуратури Казахстану.

- Австрійська влада закликала Raiffeisen Bank International (РБІ) відмовитися від угоди, пов'язаної з Олегом Дерипаскою, побоюючись негативної реакції з боку Сполучених Штатів – Reuters.

- У швейцарському Люцерні на вимогу уряду однойменного кантону скасували концерт російської оперної співачки Анни Нетребко, запланований на 1 червня – Swissinfo.

- Першотравневі демонстрації у Франції об’єднали учасників з різними вимогами – від підвищення зарплатні до припинення вогню в Газі та більшого захисту працівників у Європі. Найактивнішими були учасники пропалестинських заходів та противники проведення Олімпійських ігор – на День праці вони спалили символ Олімпіади – Le Figaro.

***

- Держсекретар США Ентоні Блінкен в середу зустрівся у Тель-Авіві з президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом у межах нового раунду переговорів щодо досягнення угоди про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАСом та повернення заручників – CNN. Блінкен вимагає від ХАМАСу прийняти пропозицію Ізраїлю.

- Туреччина долучилася до справи про геноцид, яку Південна Африка подала проти Ізраїлю до Міжнародного кримінального суду – Хакан Фідан, міністр МЗС Туреччини.

ВОРОГ

- Експорт дизпального й бензину з російських портів у квітні зменшився на 26%, до 3,07 млн тонн – enkorr.

- У Росії допитали першого заступника міністра оборони РФ Руслана Цалікова у рамках розслідування щодо заступника міністра оборони Тимура Іванова у справі про корупцію в міністерстві – Британська розвідка.

- Самопроголошений Лукашенко вважає, що не потрібно оголошувати бойкот Олімпійським іграм-2024 та закликав земляків «бити морди» суперникам у Парижі росЗМІ.

- Росіяни влаштували істерику через синьо-жовту фарбу на бордюрі. Комунальним службам довелося давати пояснення жителям однієї з багатоповерхівок у Новосибірську. «Винним» у фарбуванні бордюру виявився мешканець однієї з країн Азії – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ