Сікорський сподівається на передачу Берліном Україні ракет Taurus після поставок Штатами ATACMS

Передача Вашингтоном Україні ракет далекого радіусу ATACMS має схилити Берлін до передачі Києву ракет Taurus.

Таку думку в інтерв’ю німецьким ЗМІ висловив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ з посиланням на Onet.pl.

Як зазначив польський міністр, він розраховує на те, що канцлер ФРН Олаф Шольц змінить думку у питанні передачі Києву ракет Taurus, оскільки “політики змінюють думки, коли змінюються факти”.

Сікорський зауважив, що колись США виступали проти конфіскації російських активів за кордоном, а зараз найактивніше це підтримують. Він висловив сподівання, що Берлін зробить ще більше у питанні допомоги Україні, як він свого часу зробив у питанні передачі Україні танків Leopard.

“Я сподіваюся, що події останніх кількох днів матимуть позитивний вплив на канцлера. Зокрема, США надали Україні ракети великої дальності - знамениті ATACMS із дальністю 300 км. І я сподіваюся, що канцлер розуміє, що це відповідь на різку ескалацію з боку Росії”, - підкреслив Сікорський.

Глава польської дипломатії вказав, що росіяни вже вивели з ладу 70% енергосистеми України.

Читайте також: Для Росії напад на країну НАТО завершиться неминучою поразкою - Сікорський

“Це воєнний злочин. Навіть під час війни не можна атакувати беззахисні міста та цивільну інфраструктуру”, - наголосив польський міністр.

Він нагадав, що в Берліні відбулася конференція з повоєнної відбудови України.

“Як щодо запобігання її руйнуванню? Я думаю, що так буде краще”, - підкреслив очільник польської дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, видання Politico раніше написало, що Сполучені Штати таємно відправили Україні ракети ATACMS великої дальності, якими нещодавно було завдано ударів по російських військах у тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Штати сподіваються, що за прикладом ATACMS Німеччина наважиться надати Україні Taurus - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників США ухвалила проєкт закону «Про додаткові асигнування на безпеку України - 2024», який передбачає виділення $61 млрд на підтримку України. Згодом Сенат США затвердив, а президент Джо Байден підписав цей закон. Державний департамент США вже оголосив про виділення оборонної допомоги на загальну суму 1 мільярд доларів.

До пакета оборонної підтримки України, оголошеного адміністрацією США, увійшли, зокрема, ракети для систем ППО RIM-7, Stinger, боєприпаси для HIMARS, снаряди, БМП Bradley, а також інше озброєння і техніка.

Фото: Omar Havana/Getty Images