Остін відкрив засідання «Рамштайну»

Міністр оборони США Ллойд Остін у п’ятницю відкрив 21-е засідання Контактної групи з питань оборони України, так званого формату «Рамштайн», участь у якому беруть представники близько 50-ти країн.

Зустріч проходить у віртуальному форматі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«У цей день два роки тому багато з нас зібралися на авіабазі «Рамштайн» для першої зустрічі, яка згодом перетворилася на цю контактну групу, і у своєму вступному слові того дня я сказав, що ми продовжимо перевертати небо й землю, щоби забезпечити оборонні потреби України. Саме це ми зробили за ці два роки», - зауважив глава Міністерства оборони США.

Читайте також: За час роботи «Рамштайну» Україна отримала $114 мільярдів допомоги

Він підкреслив, що за цей час країни коаліції надихалися мужністю українців на полі бою, які виграли битву за Київ, звільнили значну частину захопленої території, постраждали від масових звірств у Бучі й Маріуполі, відбили Херсон та частину Харківської області. Крім того, українці відтіснили Чорноморський флот Росії у найдальший східний куточок Чорного моря та відновили експорт зерна. Україна вже 793 днів непохитно протистоїть агресії Кремля та готова діяти далі.

У цьому зв’язку глава Пентагону наголосив, що Сполучені Штати, а також коаліція країн групи «Рамштайн» готова продовжувати підтримку України для того, щоби зупинити російського агресора.

Він зазначив, що під час нинішнього засідання Контактної групи особлива увага буде зосереджена на посиленні протиповітряної оборони України, а також на пошуках резервів артилерії та бронетехніки.

Читайте також: Основну увагу на «Рамштайні» приділять роботі восьми коаліцій з підтримки України - Чернєв

«Боротьба України за свободу має значення для всіх нас. Якби Україна потрапила під чобіт путінських військ, Європа опинилася би в путінській тіні. Тому ми як і раніше сповнені рішучості стримувати Росію від будь-якої подальшої агресії, у тому числі проти наших союзників по НАТО», - наголосив міністр оборони США.

Як повідомляв Укрінформ, перше засідання Контактної групи з питань оборони України відбулося 26 квітня 2022 року на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині.