Російські хакери намагалися вразити військові системи зв’язку Міноборони - СБУ

Ексклюзив

Російські хакери, які працюють у штаті спецслужб, намагалися заразити шкідливим програмним забезпеченням військові системи зв’язку «Кропива», «Дельта», «Гризельда» і «Графіт» Збройних Сил і Міністерства оборони України.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

За його словами, фахівці департаменту провели кібероборонну операцію за стандартами НАТО, під час якої вичистили присутність російських хакерів з військових систем зв’язку «Кропива», «Дельта», «Гризельда», «Графіт». Завдяки цьому було припинено отримання ворогом важливої розвідінформації.

Вітюк уточнив, що лише у системі «Кропива» близько 1700 пристроїв могли бути заражені шкідливим програмним забезпеченням хакерського угруповання SandWorm, яке входить до структури ГРУ ГШ РФ.

Читайте також: Кібератака на Київстар: у справі оголосять підозри хакерам SandWorm і посадовцям ГРУ

«Угруповання хакерів працювало на території Донецької області, щоб мати потрібні доступи. Коли когось із наших захисників брали у полон, то забирали в них телефони чи планшети зі встановленими «Кропивою» і «Дельтою», вивчали як працюють ці системи і надалі розробляли під них шкідливе програмне забезпечення, щоб проникнути до листувань і документів.

Також у одного ШПЗ була спеціальна мета - отримати конфігурації зі Старлінків. Таким чином вони могли знати точні дані про кількість підʼєднаних до них пристроїв, з’ясувати розташування штабів, орієнтовну кількість осіб у певному місці, а тоді коригувати туди артилерійські чи ракетні удари», - розповів Вітюк.

За словами начальника Департаменту кібербезпеки СБУ, наразі Збройні сили України та Міністерство оборони є пріоритетом у кіберзахисті. Співробітники департаменту на постійній основі працюють у військових частинах, штабах, їздять на передову, перевіряють пристрої на предмет несанкціонованих втручань, спроби яких не припиняються.

Читайте також: Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ розкрив структуру хакерських угрупувань РФ

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення російські хакери здійснюють по 4,5 тис. кібератак щороку.