Допомога США буде потрібна Україні ще кілька років - ISW

Попри те, що європейські та азійські союзники США значно активізували свої зусилля для підтримки України, допомога Сполучених Штатів залишається життєво необхідною.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Оскільки союзники продовжують збільшувати свою підтримку Україні, надання допомоги з боку США у найближчій та середньостроковій перспективі залишається життєво важливим для розбудови оборонно-промислової бази (ОПБ) України.

За оцінками ISW, США не матимуть потреби надсилати Україні великі пакети допомоги у сфері безпеки необмежений термін, якщо Україна продовжить активно розробляти виробництво власної зброї, розбудовувати двосторонні та міжнародні оборонно-промислові партнерства, а також створювати спільно із західними партнерами підприємства для виробництва оборонних матеріалів.

«США необхідно буде продовжувати підтримувати Україну протягом кількох років, поки Україна розбудовуватиме власну оборонно-промислову базу (ОПБ), але в довгостроковій перспективі потреби України у міжнародній безпеці зменшуватимуться, оскільки Україна розвиватиме власний потенціал, аби досягти самодостатності», - йдеться у звіті.

Читайте також: Брінк після масованої ракетної атаки: Україна негайно потребує безпекової допомоги США

Аналітики зазначають, що остаточний успіх зусиль України з розбудови власного ОПБ залежить від здатності звільнити стратегічно важливі райони, які наразі окуповані російськими військами.

«Тому військова допомога США та партнерів Україні в найближчій перспективі продовжує залишатися вирішальною, оскільки США є основним джерелом надання достатньо великої кількості необхідного військового обладнання», - зауважують фахівці, називаючи серед усього танки M1 Abrams, бронетранспортери, сучасні системи ППО, такі як Patriot, та ударні системи дальнього радіусу дії - обладнання, яке було пріоритетним у попередніх пакетах американської допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників США не змогла ухвалити окремий пакет допомоги Ізраїлю без допомоги Україні на суму 17,6 мільярда доларів.