Дуда підписав бюджет - вдалося уникнути дострокових виборів у Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда у середу підписав закон про бюджет на 2024 рік, що означає: країна уникнула можливих дострокових виборів.

Про підписання закону повідомила канцелярія президента Польщі, передає Укрінформ.

Як інформується, президент РП підписав, серед інших, закон про бюджет на цей рік. Проте, з огляду на сумніви щодо правильності процедури прийняття бюджету в контексті відсутності під час голосування двох депутатів – Маріуша Камінського і Мацея Вонсіка, президент РП вирішив відправити цей та декілька інших підписаних законів до Конституційного суду для перевірки їх відповідності Конституції.

У Дуди зазначили, що подібні кроки вживатимуться президентом щоразу, якщо депутати не зможуть виконувати свої повноваження, надані їм у результаті виборів. Як наголошується, питання депутатських повноважень Камінського і Вонсіка визначив Верховний суд, відтак вони є діючими депутатами Сейму.

З іншого боку, у канцелярії президента РП зазначили, що в публічному просторі з’явилася неправдива інформація щодо можливості скорочення президентом терміну повноважень Сейму країни. У цьому контексті у Дуди зауважили, що Конституція Польщі передбачає скорочення терміну повноважень Сейму, якщо закон про бюджет не буде подано на підпис президенту протягом чотирьох місяців від дати реєстрації проєкту закону бюджету в Сеймі країни.

“Стосовно Закону про бюджет на 2024 рік такої ситуації не було”, - йдеться в повідомленні.

На підписання Дудою закону про бюджет відреагував глава польського уряду Дональд Туск.

Читайте також: Дуда вважає, що допомога США - єдина надія на перемогу України

“Бюджет підписано, і про це йшлося. Решта не має значення. Гроші потраплять до людей, цього ніщо не зупинить”, - написав Туск у мережі X.

У публічному просторі Польщі непоодинокою була думка, що Дуда відмовиться підписувати закон про бюджет з огляду на процесуальні моменти і відправить його на розгляд Конституційного суду РП. Відтак, якщо президент РП до 1 лютого не підписав би закон про бюджет, то він мав би законне право розпустити парламент й оголосити дострокові вибори в країні. За оцінками багатьох польських коментаторів, саме на такий розвиток подій очікував лідер опозиційної партії “Право і Справедливість” Ярослав Качинський.

Як повідомлялося, Дуда не погоджується з рішенням маршалка Сейму Шимона Головні про позбавлення депутатських мандатів екскерівників МВС Польщі Камінського і Вонсіка у контексті їх засудження до тюремного ув’язнення за перевищення службових повноважень по кримінальній справі 2007 року. Дуда переконує, що ці політики були раніше помилувані ним в 2015 році у законний спосіб, відтак їх не повинні були арештовувати і позбавляти депутатських мандатів. В умовах ув’язнення цих двох політиків 11 cічня президент РП 23 січня вдруге помилував їх, відтак їх було звільнено від відбування покарання.