Росія навряд чи проводитиме розшифровку «чорних скриньок» Іл-76 за міжнародними стандартами - Ігнат

Російська Федерація навряд чи дотримуватиметься міжнародних стандартів щодо дослідження «чорних скриньок» Іл-76, який упав у Білгородській області. Наразі РФ використовує цю історію, аби зменшити допомогу Україні з боку міжнародних партнерів.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» зазначив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, коментуючи падіння російського Іл-76 та дослідження «чорних скриньок».

«Стосовно «чорних скриньок» – це стала практика, і потрібно дослідити, допустити (фахівців до «чорних скриньок» – ред.). Чи буде Росія дотримуватись тих стандартів міжнародних правових – це вже питання інше. Тому поки що стосовно цієї історії з Іл-76, я думаю, що буде коментувати Головне управління розвідки та ті, кого визначать на державному рівні», - зазначив Ігнат.

Він також зауважив, що основна мета Росії в цій історії – привернути увагу світу та зменшити допомогу Україні з боку міжнародної спільноти.

«Вони цього очевидно, не приховуючи, добиваються, навіть у відкритих своїх зверненнях. Щоб там не сталося, літак, коли падає, будь-яке падіння літака спричиняє до такої руйнації. Ви розумієте, що коли летить величезна груда металу, і стається вибух, то фактично з літака після такого падіння нічого не лишається, що б не призвело до цього падіння», - зазначив речник.

Відповідаючи на питання, чи могли росіяни використати падіння літака Іл-76 задля ІПСО, він не виключив такої версії.

Читайте також: У розслідуванні щодо падіння Іл-76 США покладаються на взаємодію з Україною - Держдеп

«Це літаки потужні, важкі, по всьому світу літають, перевозять вантажі і військового характеру, й інші. Росія має близько сотні таких літаків. Ми вже не раз обговорювали, що життя російських пілотів, один-два літаки – для них це не є якоюсь серйозною втратою в їхньому нелюдському кривавому режимі. Вони цю історію використовують для того, щоб якомога більше вплинути на якісь процеси у світі, якісь протистояння в певних політичних колах і різних державах для того, щоб зменшити Україні надання допомоги. Але навряд чи це їм вдасться. Ця допомога йтиме все більше, і це стосується Повітряних сил також», - зазначив Ігнат.

Як повідомляв Укрінформ, за даними російських медіа, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту. У РФ одразу заявили, що в літаку нібито перебували 65 полонених українських військовослужбовців, шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Натомість джерела у ЗСУ зазначили, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які загарбники використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України. Президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації.