Україні треба самостійно виробляти порох - секретар оборонного комітету Ради

В Україні необхідно напрацювати державну політику у сфері виробництва пороху, щоб ефективно розвивати військово-промисловий комплекс.

На цьому наголосив секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки полковник СБУ Роман Костенко (фракція "Голос") в інтерв‘ю Укрінформу.

Він зазначив, що на сьогодні вітчизняний ВПК закриває "недостатній відсоток" потреб Сил оборони.

"Якщо ми говоримо про артилерію... Наприклад, є снаряд, є постріл. Постріл складається зі снаряда, порохового заряду, вибухової речовини і підривача. Ми фактично можемо робити тільки болванки (артилерійський снаряд без вибухової речовини – ред.). Можемо залити туди вибухову речовину. А порох – це проблема всього світу. Якщо його не буде, якщо ми не будемо його знаходити або виробляти, будемо робити тільки болванки, які можна буде тільки дронами доносити і скидати, воно нікуди не полетить. Нам треба самостійно виробляти порох. Має бути відповідна державна політика", – підкреслив секретар парламентського комітету.

Костенко наголосив, що в Україні необхідно відкрити високотехнологічні підприємства, які вироблятимуть компоненти для виробництва пороху, а також завод, де ці компоненти змішуватимуться.

Читайте також: Міноборони розраховує на створення спільних зі Штатами підприємств ВПК

"Поки ми не навчимося це робити самостійно, про жодну незалежність українського ВПК говорити не можна", – підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Рустем Умєров заявляв, що для успішної реалізації стратегії оборонного виробництва Україна шукає рішення щодо фінансування та залучає до цього процесу західних партнерів.