СБУ оголосила у розшук чеченського чиновника, який на чолі кадировців захоплював Луганщину

Колишнього секретаря ради безпеки Чечні розшукуватиме СБУ для відправлення його до Міжнародного суду в Гаазі.

Про це 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Служба безпеки України продовжує системно документувати злочини російської окупаційної армії для передачі матеріалів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

«Слідчі СБУ зібрали доказову базу на громадянина РФ, колишнього секретаря Ради економічної та громадської безпеки Чеченської республіки, заступника командуючого «2-го армійського корпусу народної міліції лнр», командира так зв. «загону спеціального призначення «Ахмат» генерал-майора поліції Апті Алаудінова», - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, фігурант, який на момент вчинення злочину обіймав посаду помічника голови Чеченської республіки, брав безпосередню участь у збройній агресії РФ проти України та захопленні територій нашої держави.

Він особисто перебував у зоні бойових дій на території міст Рубіжне, Кремінна, Сєвєродонецьк та віддавав накази бойовикам загону «Ахмат».

У результаті загарбницьких дій РФ населені пункти Луганської області окуповані ворогом, повністю зруйнована її інфраструктура. Кількість загиблих та скалічених мирних мешканців, у тому числі дітей, обчислюється тисячами, десятки тисяч людей залишились без житла.

З січня 2023 року він виконує накази вищого керівництва РФ щодо координації дії чеченських бойовиків, з метою недопущення деокупації захопленої території Луганської області.

Злочинний російський режим високо оцінив «бойові заслуги» Алаудінова. За участь у так званій СВО указом Путіна йому присвоєна зірка героя Росії. Луганські маріонетки Кремля нагородили його званням «героя лнр».

Читайте також: Ліквідація ексначальника «народної міліції ЛНР» - розвідка показала кадри спецоперації

Наразі досудове розслідування завершено, матеріали кримінального провадження перебувають на розгляді в суді.

Алаудінов обвинувачується у скоєнні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110), та у здійсненні пособництва у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України).

Фігуранта оголошено у розшук.

Досудове розслідування проводив слідчий підрозділ Головного Управління СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ повідомило «голові лнр» Пасічнику про ще одну підозру.