Міністр оборони Швеції: Підтримка України є інвестицією в нашу власну безпеку

Підтримка України, яка захищає Європу та міжнародну безпеку від російської військової експансії, є для Швеції інвестицією у власну безпеку.

Про це під час дискусії в рамках Атлантичної Ради у Вашингтоні заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми маємо 650 днів війни в Україні. Ми стикаємося з найгіршою безпековою ситуацією в Європі з часів завершення Другої Світової війни. Дозвольте мені бути кристально зрозумілим в одній речі: Швеція буде продовжувати підтримувати Україну так довго, як це буде необхідно», - наголосив міністр.

Він назвав три причини, чому Швеція буде рішуче продовжувати допомогу Україні.

Перша – це прояв порядності та людяності. Росія розпочала неспровоковану та злочинну війну, тож зобов’язання підтримувати Україну є викликом, який постав перед сучасним поколінням.

Друга причина полягає в тому, що таким чином вона виступає на захист міжнародного порядку, заснованого на правилах. Для такої відносно невеликої країни як Швеція, за словами Йонсона, важливо знати, що Європа є не тим місцем, де сила визначає право, натомість усі країни можуть вільно обирати шлях для власної безпеки.

Читайте також: Умєров зустрівся з командувачем армії Швеції - обговорили оборонне виробництво

«Третя причина, чому ми підтримуємо Україну, - це дійсно є інвестицією у нашу власну безпеку. Україна зараз є європейським щитом проти російської військової експансії. Якби Росія досягла успіху у цій війні, я переконаний, що сусідні країни, такі як Молдова й Грузія, могли б зазнати більше тиску. Також із більшим тиском стикнулися б і союзники по НАТО. Тож дозвольте мені запевнити, що Сполучені Штати мають в особі Швеції партнера, який поділяє єдність у підтримці України так довго, як це буде необхідним», - наголосив Йонсон.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного російського вторгнення, Швеція надала Україні військову, фінансову та гуманітарну допомогу на суму понад 2,3 млрд євро.