Укроборонпром виготовить кілька сотень безпілотників для Сил оборони

Держспецзв’язку законтрактувала для військових кілька сотень дронів виробництва Укроборонпрому, які має отримати вже до кінця року.

Про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна повідомив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Щиголь, передає Укрінформ.

«Із серпня, відтоді як ми уклали перший контракт, і до сьогодні частка Укроборонпрому збільшилася з одного до кількох сотень дронів, які вже законтрактовано. Плануємо отримати їх до кінця року», - сказав Щиголь.

За його словами, сьогодні підприємства, які входять до складу АТ «Українська оборонна промисловість» (колишній Укроборонпром), виробляють те, чого не виробляли ніколи раніше упродовж десятків років: FPV-дрони, дрони високої дальності.

Читайте також: «Армія дронів» за тиждень знищила 220 одиниць ворожої техніки

Держспецзв’язку купує цю продукцію і постачає Збройним Силам. Наразі частка безпілотників вітчизняного виробництва становить 80%.

Щиголь зауважив, що завдяки ухваленому закону про військовий ПДФО, Держспецзв’язку отримає додаткові 13 млрд грн цього року та ще 43 млрд грн у наступному на закупівлю безпілотників.

«Ці кошти потрібні для закриття потреби "Армії дронів" на наступний рік. Якби Верховна Рада це не підтримала, вже в січні-лютому виникла б прогалина через те, що всі чекали б виділення коштів із Держбюджету-2023. Таким чином, ми не отримали б перехідних контрактів на наступний рік. До кінця року ми поставимо фронту велику кількість дронів, як і було заплановано, а в січні-лютому не поставили б нічого, якби ці кошти не були передбачені», - сказав очільник установи.

Водночас він підкреслив, що цих коштів все одно недостатньо для закриття потреб у БпЛА.

Читайте також: Бійці бригади «Азов» знищили FPV-дронами комплекс спостереження росіян «Іронія-М»

«Це не всі кошти, які потрібні. Загальна потреба Збройних Сил на сьогодні складає близько 200 млрд грн на придбання дронів», - зазначив Щиголь.

Як повідомлялося, «Армія дронів» – проєкт, започаткований Генеральним штабом ЗСУ та Міністерством цифрової трансформації. Це комплексна програма, що передбачає системну закупівлю дронів, їх ремонт, а також курси навчання відповідних фахівців.

Фото ілюстративне, ФБ Сергія Сухомлина