Розвідка Британії оцінила стан Чорноморського флоту РФ після масштабних атак

Останніми тижнями російський Чорноморський флот (ЧФ) зазнав масштабних атак, кульмінацією яких стали удари по штабу в Севастополі 20 і 22 вересня 2023 року.

Ці атаки були більш руйнівними та скоординованими, аніж інші у війні Росії проти України.

Про це в соцмережі Х повідомило Міністерство оборони Британії із посиланням на дані розвідки, передає Укрінформ.

«Фізичне пошкодження ЧФ майже напевно серйозне, але локалізоване. Флот майже напевно залишається здатним виконувати свої основні воєнні місії, пов’язані з нанесенням ударів крилатими ракетами та патрулюванням безпеки», – йдеться у зведенні.

Водночас експерти британського Міноборони зазначили, що здатність російського ЧФ продовжувати більше широке регіональне патрулювання безпеки та здійснювати фактичну блокаду українських портів буде зменшена.

Читайте також: Мешканці Криму скаржаться на відсутність доступу до укриттів та погану чутність сирени

«Він також, ймовірно, має погіршену здатність захищати свої активи в порту та проводити планове технічне обслуговування», – вважають британські аналітики.

У звіті розвідки йдеться про те, що поточний динамічний, глибокий ударний бій у Чорному морі, ймовірно, змусить Росію стати в оборонну позицію, демонструючи, що українська армія може підірвати символічну та стратегічну потужність Кремля з його «портом з теплою водою в окупованому Севастополі».

Читайте також: Командувач Чорноморського флоту РФ і 33 офіцери загинули від удару по штабу - ССО

Як повідомляв Укрінформ, у попередньому зведенні британська розвідка повідомила, що упродовж останнього тижня російські війська докладали зусиль для проведення локальних контратак проти українських сил, які наступають, як на Оріхівському, так і на Бахмутському напрямках, втім повернути звільнені ЗСУ території загарбникам не вдається.

Фото ілюстративне