В Україні майже 700 людей загинули і травмувалися від мін

В Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії від мін та інших вибухонебезпечних предметів загинула 221 людина, ще 450 постраждали.

Про це повідомив під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ речник Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

“221 людина, на жаль, загинула від мін та вибухонебезпечних предметів з початку повномасштабного російського вторгнення і понад 450 людей отримали травми”, - сказав він.

Хорунжий закликав українців при виявленні вибухонебезпечного предмету негайно телефонувати на “101”. Він також не радить жителям деокупованих територій ходити на водойми, в поля, ліси і лісосмуги, а також непротоптаними стежками.

Читайте також: Уряд затвердив порядок використання коштів на гуманітарне розмінування у межах «United24»

Він розповів, що з моменту повномасштабного вторгнення піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 3 тисячі 49 авіабомб.

За цей час фахівці обстежили 91 тис. 401 гектар землі. В основному роботи з розмінування тривають на деокупованих частинах Донеччини, Миколаївщини, Харківщини і Херсонщини.

Пріоритетними є об’єкти інфраструктури, лінії електропередач і газогони, щоб “люди на деокупованих територіях себе комфортніше почували - були з водою, газом і світлом”, зазначив Хорунжий.

Піротехніки ДСНС використовують 13 спеціалізованих машин для розмінування, а також роботів.

У ДСНС сподіваються, що завдяки міжнародним партнерам до кінця року таких машин буде уже 20, і розмінування проводитиметься активніше.

Читайте також: В Україні у межах розмінування обстежили понад третину сільгоспземель — прем'єр

“Ми маємо потребу у 100 таких машинах. Це буде прорив і допомога для нашого цивільного сектору і відновлення країни”, - зазначив Хорунжий.

Також, за його словами, ДСНС потрібно збільшити кількість броньованих машин для перевезення боєприпасів до місць їх ліквідації.

Як повідомлялося, українські військові тестують отримані від Данії дрони для розмінування.