Командири з обережністю ставляться до жінок на передовій – Маляр

Українські військові на фронті психологічно важко сприймають поранення чи загибель жінок-військовослужбовців, тому командири з обережністю ставляться до жінок на передовій.

Про це сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр під час Українського жіночого конгресу, передає кореспондент Укрінформу.

«Чоловіки-командири на передовій з обережністю ставляться до жінок у підрозділах, тому що наших чоловіків з дитинства виховують джентльменами, і якщо жінка з підрозділу поранена чи загинула, вони дуже болюче сприймають це», - сказала Маляр.

За її словами, після такого у підрозділі виникає складна психологічно ситуація. З бійцями потім працюють психологи, бо вони відчувають провину.

"І це дуже специфічний момент. Якщо йдуть бойові задачі і є жінка, то чоловіки в першу чергу йдуть рятувати жінку", - підкреслила Маляр.

Говорячи про призначення жінок на високі посади, заступниця міністра відзначила наявний дефіцит кваліфікованих кадрів, «тому обирати за статтю зараз величезна розкіш; це не має значення ніякого, головне - щоб людина була професіоналом».

Вона також звернула увагу на проблему вшанування загиблих героїв. За словами Маляр, у суспільстві склався стереотип, про що повідомляють родичі загиблих героїнь: мовляв, навіщо ви відправили її на війну, у неї ж діти.

"Тобто суспільство по різному сприймає героїзм жінки та чоловіка", - зауважила заступниця міністра.

Як зазначалося під час заходу, у лавах ЗСУ нині проходять службу майже 60 тисяч жінок, тобто 25% від загальної кількості військовослужбовців. З них 41 тисяча – військові, практично 19 тисяч – цивільні працівниці. Безпосередню участь у бойових діях зараз беруть близько 5 тисяч жінок.

Читайте також: Презентували проєкт «Неймовірна» про жінок-прикордонниць

Окрім того, близько 38 тисяч жінок є ветеранами.

На сьогодні понад 350 жінок-військовслужбовиць відзначені державними нагородами, мають звання Героя України - деякі посмертно.

Під час повномасштабного російського вторгнення загинула 101 військовослужбовиця, зниклими безвісти вважаються близько 50, поранені понад 100.