ЄС в ООН: Ордер на арешт путіна - ключова подія для покарання виннних у депортації українських дітей

Країни ЄС розглядають ордери Міжнародного кримінального суду на арешт президента рф володимира путіна та уповноваженої з прав дитини рф марії львової-бєлової ключовою подією для притягнення винуватців за насильницьку депортацію українських дітей.

Про це заявив постійний представник Євросоюзу при ООН Улоф Скооґ, виступаючи у п’ятницю на неформальному засіданні Радбезу від імені країн Євросоюзу, до яких також приєдналися Україна, Молдова та інші держави.

«Ми в жаху від наслідків незаконної агресивної війни росії проти України для дітей. Діти вбиті і покалічені...» – сказав Скооґ.

російська практика насильницького переміщення та депортації українських дітей є порушенням міжнародного гуманітарного права, і комісія ООН з розслідування подій в Україні дійшла висновку, що це прирівнюється до воєнних злочинів, нагадав Скооґ.

Читайте також: Зеленський: З поверненням депортованих дітей поки що Україні допомагає тільки Україна

«Видані Міжнародним кримінальним судом ордери на арешт президента росії і уповноваженої з прав дитини є ключовою подією для притягнення винуватців до відповідальності за найтяжчі злочини з позиції міжнародного права, у розслідуванні яких ЄС продовжить надавати підтримку МКС», – зазначив він.

За словами Скооґа, ЄС запровадив санкції проти 16 осіб, відповідальних за депортацію та примусове усиновлення українських дітей з липня 2022 року, включаючи львову-бєлову.

Читайте також: росія має припинити депортацію українських дітей і забезпечити їхнє повернення – ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН на неформальному засіданні у форматі Аррії обговорює викрадення та насильницьку депортацію росією дітей з тимчасово окупованих територій України.

Порушення цієї теми ініціювали США, Франція та Албанія як члени Радбезу та Україна. Підтримали проведення заходу ще півсотні країн.