МЗС закликає світ засудити вирок полоненому правозахиснику Буткевичу

Міністерство закордонних справ закликало міжнародну спільноту засудити судилище над полоненим українським правозахисником Максимом Буткевичем та іншими двома українцями і вимагати від рф їхнього звільнення.

Про це йдеться у коментарі МЗС України, передає Укрінформ.

«Фейковий судовий процес, зрежисований в російській федерації, мав на меті легалізувати чергову політичну розправу над українськими громадянами. Оголошені вироки є незаконними та нікчемними», – заявило відомство.

МЗС також закликало міжнародну спільноту засудити судилище над Буткевичем та іншими двома громадянами, вимагати від рф їхнього звільнення, так само як і інших українців, незаконно ув’язнених на тимчасово окупованих територіях та в росії, а також вживати дієвих заходів задля протидії агресії росії проти України.

Читайте також: Засновник Громадського радіо потрапив у полон до росіян

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня «суд» російської окупаційної адміністрації на тимчасово окупованій території в Луганській області «засудив» українського правозахисника, нині військовополоненого Максима Буткевича до 13 років колонії суворого режиму, ще двом українським бійцям дали 8,5 та 18,5 років позбавлення волі.

Правозахисник, журналіст і співзасновник та член ГО «Громадське радіо» Максим Буткевич потрапив у полон влітку 2022 року.

Зазначається, що з початком повномасштабної війни Буткевич поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність і пішов служити в ЗСУ.

Відео з ним опублікували російські пропагандисти. Вони пишуть, що військові, а серед них і Буткевич, опинилися у полоні під Гірським, що на Луганщині.