Іноземців у «Гвардію наступу» не беруть - глава МВС

Міністерство внутрішніх справ не приймає до лав підрозділів “Гвардії наступу” іноземних громадян.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив глава МВС Ігор Клименко.

“Іноземців ми зараз у них (ці бригади — ред.) не беремо. З іншого боку, нам подавали заявки наші громадяни, які проживають на території інших країн. Їх не більше 1-1,5% від поданих анкет. Тому ми станом на сьогодні маємо справу виключно з громадянами України”, - запевнив Клименко.

Він повідомив, що наразі у МВС уже зареєстровано понад 23 тисячі заявок.

“Інформація щодо більш як 35 тисяч заявок, яка була розповсюджена, є недостатньо точною, бо у кількість 35 тисяч входить і кількість наданих консультацій. Чистих заявок у нас – понад 23 тисячі”, - уточнив міністр.

Як поінформував керівник МВС, ті побоювання, які були у деяких критиків, мовляв, люди не підуть до підрозділів “Гвардії наступу”, не виправдалися.

Читайте також: Кандидатів до «Гвардії наступу» навчають лише вітчизняні інструктори – НПУ

“Різні особи казали, що вже немає добровольців, що всі пішли на фронт. Але насправді ми побачили, що є дуже багато людей – і чоловіків і, до речі, жінок, які захотіли приєднатися до Гвардії наступу на різних позиціях. Не тільки у розвідці – прийшли медики, водії, ремонтники, техніки і так далі”, - зазначив він.

Він також додав, що перевірка відповідними службами кандидатів на вступ до лав “Гвардії наступу” є не єдиною, яка проводиться щодо цих осіб.

За його словами, у МВС існують бази даних, і у міністерстві користуються ними цілодобово. Тож відповідні служби, зокрема, і рекрутингова служба, постійно перевіряють кандидатів, заявив він.

“Наразі ми робимо перший зріз, коли беремо цих людей, а у них ще попереду навчання. І у нас існують відповідні спеціальні служби у цих підрозділах, які також доперевіряють інформацію по всім, хто вступає у ці бригади. Це звичайна світова практика будь-якого військового формування”, - запевнив Клименко.

Читайте також: До бригади прикордонників у «Гвардії наступу» подали заявки понад 4,5 тисячі добровольців

Міністр підтвердив, що ці перевірки кандидатів проводитимуть і після того, як добровольців відберуть у склад “Гвардії наступу”.

“Тим більше, що якщо прийде якась додаткова інформація, або поведінка того чи іншого військовослужбовця або працівника буде викликати запитання, то вони завжди будуть перевірятися. Так робиться й у мирний час, такий же контроль”, - уточнив керівник МВС.

Як повідомлялося, у середині лютого командир штурмової бригади Нацгвардії “Червона калина” Олександр Охріменко заявив, що стосовно добровольців на вступ до “Гвардії наступу” проводиться спецперевірка, і компетентні органи проводять її за добу.

Як повідомлялося, 6 березня представник Об’єднаної штурмової бригади Національної поліції України «Лють» Степан Місюк («Гвардія наступу») заявив, що кандидатів до «Гвардії наступу» навчають лише вітчизняні інструктори.