«Флешмоб» від ПВК «Редан» так і не розгорнувся за рф-сценарієм

Українським правоохоронцям вдалося зупинити масові бійки підлітків

Хвиля масових зборів молоді прокотилася 26 та 27 лютого багатьма містами України: «масові бійки» мали відбутися у Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Києві, Львові, Полтаві, Харкові, Чернівцях та ще кількох містах. Вік учасників - від 13 до 17 років. Деякі батьки були в шоці з того, чим займаються їхні діти. Але дехто з них вже опинився притягнутим до відповідальності за неналежне  виконання своїх обов’язків щодо виховання дітей.

Станом на вечір 28 лютого поліція заблокувала 18 каналів, які мали стосунок до ПВК «Редан» і були створені для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні через новий молодіжний рух.

Оперативні служби разом із Кіберполіцією встановлюють джерела фінансування та адміністраторів цих інформаційних каналів.

Протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді. Конфліктних ситуацій між підлітками завдяки втручанню поліції не було. До управлінь та відділів поліції запросили понад 700 осіб.

Все це координувалося через внутрішні чати та нещодавно створені Telegram-канали. Поліцейським вдалося по свіжих слідах встановити адміністраторів та провести санкціоновані обшуки. Більшість каналів вже заблоковані.

Учасникам може бути інкримінована частина 4 статті 296 (хуліганські дії, вчинені із застосуванням предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень) Кримінального кодексу України.

ЦЕ ВСЕ НАСТІЛЬКИ МАСШТАБНО, ЩО Я НЕ ВІРЮ В ТЕ, ЩО ВОНО МОГЛО САМЕ «ЗАВІРУСИТИСЯ»

Головна редакторка проєктів «По той бік путінської брехні» та «НотаЄнота», викладачка Інституту журналістики КНУ Альона Романюк поділилася результатами фактчекінгу «флешмобу» від ПВК «Редан».

Найперше, що її насторожило, те що «Редан» було заявлено як субкультуру, яка бореться проти скінхедів та мігрантів з Кавказу. Що це взагалі за маячня? Це точно не про Україну, це точно не український контекст.

І точно, як з’ясувалося, до 20 лютого навіть Google не знав про «Редан» як про «молодіжну субкультуру». Перші згадки з’явилися в російських телеграм-каналах 23-24 лютого після випадків затримання підлітків у московських торгівельних центрах і на всій росії. 25 лютого про це масово повідомляли російські медіа і телеграм-канали, а 26-го все перекотилося в український сегмент.

Альона Романюк

«Я поспілкувалася зі своїми студентами-першокурсниками, запитала, що вони про це знають? До 26 лютого українська молодь до 18 років про це не чула», - констатує Романюк.

Далі в телеграмі створили десятки чатів, причому двох напрямків: «Редан (назва українського міста)» і паралельно - десятки таких же «антиРеданів». На цих телеграм-каналах у великих і маленьких містах відразу було від 30 до 700 людей. А вони ж мають ще чати. Примітно, що навіть в питомо українських містах адміністратори спілкуватися російською:«по-києвскому времені»,«долой лисих чуваков». Ну, не кажуть в Україні «долой»! Сьогодні більшість цих каналі вже або заблоковані або повидалялися.

24-го лютого крім телеграм-каналів почало з’являтися багато роликів від ютуб-блогерів та тік-токерів, на тему: що таке «Редан».

Пані Романюк говорить про дуже багато фейків навколо теми, коли поширюється відео ніби це зараз в Харкові (а там б’ються на снігу), і ти розумієш, що зараз у Харкові снігу немає - це відео з зовсім іншого місця! Світлина, яку часто використовують (де четверо підлітків стоять спинами, у них на футболках павук), вперше з’явилася на російському ресурсі 24 лютого і не має жодного відношення до України! Але багато українських медіа почали ілюструвати інформацію саме нею.

«Це все настільки масштабно, що я не вірю, що воно могло саме «завіруситися». Воно має штучне підживлення», - впевнена Альона Романюк. Вона порівняла ситуацію, з історією з Новими Санжарами під час першої хвилі ковіду, коли одночасно багато людей було додано в один чат і за одну ніч  їх так «накачали» інформацією, що вони вийшли і закидали камінням автобус з евакуйованими з Уханя людьми.

«Дуже важливий меседж: ми всі різні, у нас різні вподобання, захоплення, різні мови, ми цікавимося різними напрямками культури, але ми всі люди. І краса – у нашій різноманітності, А ось те, що закладалося ПВК «Редан» - всі мають бути однакові, ми підемо бити тих, бо вони інакші,  - це і є «нацизм» і «рашизм»», - каже викладачка.

РФ ВИКОРИСТОВУЄ ФЛЕШМОБ, ЩОБ СТВЕРДЖУВАТИ, НІБИ УКРАЇНА ТА РОСІЯ – ЄДИНИЙ ПРОСТІР

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки через інструменти моніторингу соцмереж зафіксував, що починаючи з 23 лютого у групах російської соцмережі «Вконтакте» почалася спам-розсилка з однаковим повідомленням, яка і запустила флешмоб. Так само поширювався заклик до противників «ЧВК Редан» приходити з ними битися.

Цей флешмоб рф використовує, щоб стверджувати, ніби Україна та росія – єдиний простір, адже молодь всюди поводиться однаково. Але ж в реальному флешмобі взяли участь лише сотня підлітків...

Протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді

І ще – очевидне. Флешмоб було запущено на річницю повномасштабної війни. Очевидне припущення: таким чином кремль міг намагатися відвернути увагу від незручного для себе факту - провалу бліцкригу. Крім цього, так росія намацує інструменти контролю над українською молоддю.

Центр стратегічних комунікацій повідомив, що 28 лютого про «засудження» «ЧВК Редан» несподівано згадав прессекретар путіна, чим підтвердив залученість кремля до розкрутки теми бійок між підлітками.

«Оскільки акція виявилася штучною, не варто лише через чергову інформаційну хвилю пускатися швидких висновків щодо всієї української молоді», - зазначили у Центрі.

Це так, звісно. І справа честі правоохоронних, ювенальних органів та прокуратури зробити все можливе, аби притягнути до відповідальності порушників. Але не помилюся, якщо скажу, що всіх зараз пече одне питання: чому українські діти все ж попалися на цей російський інформаційний «гачок»?

СУБКУЛЬТУРИ ДАЮТЬ ПІДЛІТКАМ СИЛУ: Є НА ЩО ОПИРАТИСЯ. АЛЕ ОДНОЧАСНО – НИМИ СТАЄ ДУЖЕ ЛЕГКО МАНІПУЛЮАТИ

А причини криються в масовій психології та особливостях підліткового віку.  Ворог натиснув на слабке місце – схильність підлітків до стадного рефлексу.

«Підлітковий вік – це насамперед сепарація. І «турбулентність», яка хитає юну людину, спричинена необхідність усвідомити, що вона вже самостійна, «розтотожнитися» з родиною, набувати самостійний життєвий досвід. Але досвіду бракує, і тому вони «кучкуються» з такими ж, як вони, щоб доводити світу: ось ми, ось на що ми здатні - ми самостійні, ми можемо діяти», - пояснює підлітковий психолог Діана Житня.

Діана Житня

Субкультури дають підліткам силу, їм є на що спиратися. Але одночасно такими субкультурами дуже легко керувати, маніпулювати.

«Флешмоб – це те, що задіює маси, і це, приманка для підлітків, бо якщо маси роблять так, то і я приєднаюся, мені буде безпечніше. Це схоже на «рибний косяк», маленька риба збивається у косяк, щоб здалеку здаватися великою рибою, яку оминатимуть хижаки.

Знаючи цей механізм, ворог легко починає керувати українськими підлітками. Усвідомлюючи цей «гачок», підлітки  мали б «не вестися», бо якщо «вестися», то перемагають вороги, а так не мало б бути», - підсумовує психолог.

У АНІМЕ-СЕРІАЛУ БАГАТО ПРИХИЛЬНИКІВ У ЦІЛОМУ СВІТІ, НЕ ЛИШЕ «НА РОСІЇ»

Письменниця Олена Рижко у своїх книгах неодноразово зверталася до теми  субкультур, зокрема і підліткових, і закритих. Погодившись допомогти нам зрозуміти це явище, вона запропонувала відштовхуватися від фактів.

«Отож, «ПВК Редан» – нова субкультура, що надихнулася японською мангою Hunter×Hunter («Мисливець проти Мисливця». За нею відзнято аніме-серіал). Ця манга належить до кращих творів у своєму жанрі. У неї багато прихильників у цілому світі, не лише «на росії». Можливо, оце «приватна військова компанія» і є суто російським доповненням, але самих «Павуків» як субкультуру треба досліджувати глибше. Це по-перше.

По-друге, для всіх – і підлітків, і дорослих – засадничою цінністю є співпричетність. Нам важливо бути поміж людей і відчувати свою значимість у спільноті. У дорослих засобів для цього більше, у підлітків - менше.

Олена Рижко

По-третє, зараз час спільнот: реальних, віртуальних, когнітивних тощо. Хтось опиняється в ком’юніті, а хтось у субкультурі; хтось прагне конструктиву (творення), а хтось деструктиву (руйнування). В спільнотах важить не стільки «добро і зло», скільки «свої і чужі». Ми підтримуємо «своїх» і готові бути гнучкими щодо їхнього розуміння «добра і зла». (Так є, навіть якщо нам соромно визнавати це. Або не соромно).

По-четверте, у підлітковому віці належність до групи є важливішою, ніж належність до сім’ї. Підлітку навіть у мирні часи дуже складно утвердитися у світі дорослих (через невідповідність бажань і ресурсів: фізичних, психічних, матеріальних тощо). Що вже й казати про часи війни. Тому належність до субкультури – це спроба утвердитися через належність до умовного «таємного ордену», посвяченість у значиме, володіння «таємним знанням» і «особливими привілеями». Тільки сила дає тобі змогу бути вільним. Так, тут і сьогодні (в умовах війни) – це може бути й виявом ескапізму: від світу, в якому ти (підліток) не контролюєш нічого, особливо, якщо говорити про воюючу Україну - до світу вигаданого, але де ти володієш силою – своєю і групи.

Що з цим робити? Бути уважними до своїх підлітків. Особливо тепер», - розповіла Олена Рижко.

ЛЮДИНА СОЦІАЛЬНА ІСТОТА, ВОНА ПОТРЕБУЄ НАЛЕЖАТИ ДО ЯКОЇСЬ ГРУПИ, АДЖЕ ВІД ЦЬОГО ЗАЛЕЖАЛО ВИЖИВАННЯ

Причиною легкого потрапляння під чийсь вплив може бути тривала вимушена соціальна ізоляція.

«Людина соціальна істота, - пояснює психологиня, кандидат наук Юлія Ємшанова, - Вона потребує належати до якоїсь групи, адже від цього колись залежало виживання. Тому підлітки згуртовуються за спільними інтересами, інколи потрапляючи в ось такі спільноти як ПВК «Редан». Через зовнішні атрибути - флешмоби, особливий стиль у одязі чи поведінці підлітки хочуть показати приналежність до чогось більшого. Це як в тваринному або первісному світі – показати усім, що я не один, нас багато, мене є кому захистити».

Юлія Ємшанова

Впродовж останніх 3-х років у нас спочатку був ковід, через який діти були позбавлені можливості живого спілкування, а потім – повномасштабна війна, яка ще більше зруйнувала звичний уклад життя та позбавила  спілкування. Цілком можливо, саме тому вони так активно відреагували на заклик до «спілкування», до кінця не усвідомлюючи, яка відповідальність за цим стоїть. Адже всі перемовини про місця зустрічі та дати велися онлайн в закритих чатах телеграм-каналів, які невідомо хто створював.    

І ТІК-ТОК, І ІНСТАГРАМ - ДУЖЕ РОСІЙСЬКОМОВНІ І РОСІЙСЬКООРІЄНТОВАНІ. А ВСІ ІДОЛИ ТА КУМИРИ МОЛОДІ – ТАМ

Якщо нам справді незрозуміла ситуація, чому наші діти повторили саме російський флешмоб, то треба замислитися: ми, дорослі, таки десь недопрацьовуємо.

Доцент кафедри загальної психології КНУ ім. Шевченка Олександр Білоус наголошує, що і Тік-Ток, і Інстаграм - дуже російськомовні і російськоорієнтовані. А всі ідоли та кумири молоді – там. І якщо по Тік-Току була хвиля подібних бійок, вони стали інформаційно «вірусними».

Олександр Білоус

«Це, як дітям не варто говорити, що в школі хтось з учнів вчинив самогубство, бо потім трапляються хвилі підліткових самогубств. Не тому, що вони хочуть позбавити себе життя, а тому що хотіли відчути, як це воно» - говорить психолог.

Підлітки дуже легкокеровані, бо насамперед керуються емоцією, вони категоричні, а до того ж зараз ще й війна, напруженість, і треба десь скидати її. Для них часто є авторитетом не той, хто має здобутки, а той хто справляє враження, умовно, «з біцухами, татухами». Не виключаю і впливу спецслужб. Вони так працюють, згадайте «Синього кита». У мене припущення, що хтось це, якщо не організував, то спровокував», - каже експерт.

ЧИ МОЖЕ ПВК «РЕДАН» БУТИ РОЗРОБКОЮ СПЕЦСЛУЖБ? ОДНОЗНАЧНО - НІ!

Водночас, у своєму дописі у Фейсбук ексзаступник міністра інформаційної політики України, експерт з питань інформаційних воєн та конкурентної розвідки Дмитро Золотухін написав, що не вважає ПВК «Редан» розробкою спецслужб.

«Чи може «ЧВК Рьодан» бути розробкою спецслужб?

Однозначно - ні! В середовищі спецслужб немає таких спроможностей. Принаймні, в постКГБшному світі. Інтенсивність хайпу і швидкість його поширення говорить про те, що без грошей це не можливо.

Вночі 21 лютого в Росії стала доступною гра «Atomic Heart». Зараз в мережі з'явилося ось таке відео, за достовірність якого я не можу ручатися, бо воно може бути склеєне. Але, подана ідея заслуговує на увагу.

Гроші на хайп могли знайтися у якогось інвестора, який хотів максимально розігнати онлайн-спільноти перед масованим вкидом цільової інформації. Звичайна двоходівка, яка зараз генерується масово у онлайн-маркетингу.

Але, все могло вийти з-під контролю.

Що робити? Вчитися! Вивчати механізми, не боятися експериментувати самим. І, головне - створювати свої субкультурні феномени! Для різних цільових аудиторій, але, в першу чергу - для підлітків.

Чи може пвк «редан» бути розробкою спецслужб? Однозначно - ні!

Пан Золотухін наголосив, що «за 7 днів хайп накрив увесь досяжний російськомовний простір (Росію, Білорусь і, частково, Україну). Інтенсивність просто захмарна. Якби такі операції, хоча б теоретично, могли робити спецслужби - нас би з вами вже давно було стерто з обличчя світу.

Станом на вечір 28 лютого поліція заблокувала 18 каналів, які мали стосунок до ПВК «Редан» і були створені для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні через новий молодіжний рух.

Оперативні служби разом із Кіберполіцією встановлюють джерела фінансування та адміністраторів цих інформаційних каналів.

Протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді. Конфліктних ситуацій між підлітками завдяки втручанню поліції не було. До управлінь та відділів поліції запросили понад 700 осіб.

Укрінформ слідкує за ситуацією і просить читачів не робити швидких висновків щодо всієї української молоді через цю інформаційну хвилю. Батьки, спілкуйтеся зі своїми дітьми, будьте поряд, цікавтеся, з ким вони спілкуються, пояснюйте прості істини, передавайте власний досвід. Навіть, якщо ваші дорослі діти зараз пручаються цьому спілкуванню, згодом вони зрозуміють неоціненність кожної спільно проведеної хвилини і зможуть уникнути якихось хибних кроків у житті.

Любов Базів. Київ