росія використала близько 660 «Шахедів», незабаром буде нова поставка — розвідка

рф використала близько 660 дронів Shahed із 1750, передбачених контрактом з Іраном. Незабаром відбудеться поставка чергової партії цих безпілотників.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький, передає Укрінформ з посиланням на ГУР.

“Що стосується дронів, то у рф реально є проблеми з арсеналом, в тому числі і з безпілотниками. На сьогодні вони використали приблизно 660 дронів “Шахедів”. За контрактом передбачено 1 750 одиниць. Також потрібен час для їх доставки та підготовки. Протягом останніх днів вони застосували велику кількість, а ці запаси необхідно поповнювати. За нашими даними, зараз у них буде чергова партія поставки – будемо уточнювати кількість дронів”, - сказав Скібіцький, додавши, що до цього росіяни завозили партіями 250-300 штук.

Представник розвідки пояснив, що росіяни використовують різні висоти і різні напрямки, щоб оминути протиповітряну оборону України, а також змінюють райони запуску дронів. “Масований рій дронів спрямований на те, щоби прорвати українську систему ППО і влучити в об’єкти. Якщо ж запускати малу кількість – по 5-10 безпілотників – такого ефекту не буде. росіяни намагаються саме великою кількістю дронів забезпечити прорив нашої системи ППО”, - зазначив Скібіцький.

За його словами, зараз противник запускає дрони з російського узбережжя Азовського моря, а до цього здійснювали пуски з Криму. Водночас ворог може вибрати інший напрямок, на шляху якого є менше систем української протиповітряної оборони.

Читайте також: У Сухопутних військах показали, як «Ловці шахедів» захищають українське небо

Скібіцький також запевнив, що нині кількість інформації, яка надається розвідкою, різко зросла. Наприклад, ГУР забезпечує інформацією не тільки вище державне керівництво, а й війська, органи військового управління. Це дає можливість українським військам повністю розуміти, що відбувається в таборі супротивника, а командирам — ухвалювати рішення з урахуванням інформації щодо резервів ворога, кількості мобілізованих тощо, зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, рф та Іран мають намір збудувати в росії завод з виробництва дронів-камікадзе. The Wall Street Journal зазначає, що йдеться про плани створення підприємства, яке зможе виготовити для війни проти України щонайменше 6000 безпілотників, що матимуть кращі характеристики, ніж нинішні іранські дрони.