Пам’яті британських волонтерів Кріса Перрі та Ендрю Бегшо

Хвилина мовчання

Двоє британців врятували понад 400 життів

24 січня українські, британські та більшість світових ЗМІ облетіла трагічна звістка про загибель в районі українського міста Соледар двох британських волонтерів – 28-річного Крістофера Перрі та 48-річного Ендрю Бегшо, які разом зі своїми друзями допомагали евакуйовувати людей із зони бойових дій та привозили їм гуманітарну допомогу.

Кріс Перрі з 4-річним хлопчиком, який разом із сім'єю, рятуючись від російських бомбардувань, кілька місяців прожив у підвалі / Фото: Chris Parry/Instagram

Чоловіки зникли ще 7 січня, коли поїхали до Соледара з черговою місією, щоб евакуювати в безпечне місце літню жінку, яка застрягла в розбомбленому місті. Вони виїхали з Краматорська, де їх бачили востаннє, та не доїхали…

Кріс та Ендрю постійно перебували в найгарячіших місцях і урятували понад 400 людських життів та багато покинутих домашніх тварин. 

Ендрю Бегшо / Фото: Supplied / Susan and Philip Bagshaw

Проте до початку березня минулого року, коли вони приїхали до України, чоловіки не були знайомі, можна сказати, перебували у різних кінцях світу й взагалі не здогадувались про існування один одного. 

Кріс до початку великої війни проживав у Челтнемі, великому курортному місті в графстві Глостершир із населенням понад 115 тисяч осіб, відомому своїми джерелами мінеральної води. За словами його рідних, він працював інженером-програмістом, любив скелелазіння, їзду на велосипеді, біг і стрибки з парашутом та хотів подорожувати світом. 

Фото: Chris Parry/Instagram

Фото: Chris Parry/Instagram

«Ми ніколи не думали, що будемо прощатися з Крісом, коли на нього чекало таке насичене цікаве життя. Він був турботливим сином, фантастичним братом, найкращим другом для багатьох і люблячим хлопцем своєї дівчини. Кріс був упевненим молодим чоловіком і відданим усім, кого знав», - написали у спільній заяві батьки Перрі та його дівчина. 

Фото: JustGiving

«Неможливо передати словами, наскільки нам його не вистачатиме, але він назавжди залишиться в наших серцях. Ми відчуваємо гордість за те, що він обрав нашу сім’ю, аби стати її частиною», – йдеться в заяві.

Ендрю жив у Новій Зеландії і займався генетичними дослідженнями, певно, мріяв зробити відкриття й допомогти багатьом людям. І, напевно, зробив би. 

За словами його рідних, дізнавшись про розв’язану росією жорстоку війну він вирішив їхати в Україну й допомагати постраждалим від бойових дій людям, бо вважав це правильним.

Фото: Twitter/@craig_monaghan

«Ендрю самовіддано й багато ризикував і врятував багато життів. Ми любимо його і справді дуже пишаємося тим, що він зробив», – кажуть рідні Бегшо.

Перше фото: BBC