У базі даних правозахисників є інформація про понад 30,5 тисячі злочинів армії рф - Захаров

Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує статус потерпілого внаслідок агресії рф, дасть підставу у майбутньому претендувати на частину репарацій від росії після перемоги України. 

На цьому наголосив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров під час Київського безпекового форуму, передає кореспондент Укрінформу. 

«Кожному потерпілому в цій війні необхідно скласти заяву про злочин до національного правоохоронного органу, щоб ця заява була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а постраждалий отримав витяг із цього реєстру із засвідченням того, що він є потерпілим у цьому кримінальному провадженні. Наявність такого витягу знадобиться, коли в майбутньому, вірогідно, складеться ситуація, що репарації розподілятимуть поміж жертвами, а відповідне підтвердження вже є», - сказав Захаров. 

На його переконання, всі злочини російської армії в Україні мають бути в одній базі даних.

«Більш як 30 організацій України, які займаються правозахистом, об’єдналися ще в березні і ініціативу «Трибунал для путіна». На сьогодні у базі даних, яку вони спільно документують, міститься понад 30 500 злочинів», - зазначив правозахисник. 

Читайте також: Розслідування щодо ПВК «Вагнер» триває – Офіс генпрокурора

За його словами, організації надали доступ до цієї бази правоохоронним органам.

«Зазначу, що в нашій базі 2500 викрадень, зниклих безвісти», - зауважив Захаров.

За даними Офісу Генерального прокурора, наразі в Україні зареєстровано 65 660 злочинів агресії та воєнних злочинів. https://www.gp.gov.ua/