російська армія за добу вдарила по дев’яти областях України - зведення ОВА

Під ударами російських військ минулої доби, 18 січня, перебували дев’ять областей України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у зведеній інформації обласних військових адміністрацій про ситуацію в регіонах України станом на 9:00 четверга, 19 січня.

Зокрема, у Чернігівській області за минулу добу російські війська обстріляли з мінометів Новгород-Сіверський район. Жертв і руйнувань унаслідок ворожих ударів немає. Ніч у регіоні минула без обстрілів.

Читайте також: Керівнику 52-го полку рф готують підозру за обстріл багатоповерхівки у Дніпрі - генпрокурор

У Сумській області вчора протягом дня росіяни завдавали ударів по Краснопільській і Шалигинській громадах. В обох випадках загарбники застосовували міномети. Постраждалих і руйнувань немає.

Ніч та ранок у регіоні минули без обстрілів.

У Запорізькій області минулої доби російські війська обстріляли цивільну інфраструктуру в районі Матвіївки, Чарівного, Гуляйполя, Чарівного, Малої Токмачки, Щербаків, Білогір'я, Оріхова, Степового, Новоандріївки, Новоданилівки, Малинівки, Ольгівського, Кам'янського, Плавнів, Малих Щербаків і Таврійського. Загалом за добу надійшли 28 повідомлень про руйнування через ворожі удари будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури. Наслідки обстрілів уточнюються.

Читайте також: На Херсонщині виявили тіла ще трьох загиблих унаслідок обстрілів рф

У Дніпропетровській області загарбники вкотре завдавали ударів по Нікопольському району, використовуючи для цього реактивні системи залпового вогню «Град» і важку артилерію. Під ворожим вогнем перебували Марганецька й Червоногригорівська громади. За попередніми даними, люди не постраждали. Водночас пошкоджень зазнали приватні будинки та господарські споруди. Наслідки атаки з’ясовуються.

У Харківській області минулої доби ворог здійснював мінометні й артилерійські удари по районах Бударків, Землянків, Гатища, Зеленого, Вовчанська, Тернової, Красного, Кам’янки, Чугунівки, Новомлинська та Дворічної.

На Куп’янському напрямку російські війська били по районах Курилівки, Петропавлівки, Кислівки, Іванівки, Крохмального, Синьківки, Берестового й Табаївки.

У Куп’янську внаслідок ворожих обстрілів пошкоджений житловий будинок і приватне підприємство. У селищі Дворічна Куп’янського району пошкоджень зазнав приватний будинок, горіли господарчі споруди. У Вовчанську Чугуївського району ворожим ударом пошкоджені два двоповерхові багатоквартирні будинки, є влучання в амбулаторію.

Читайте також: росіяни обстріляли підприємство критичної інфраструктури у Херсоні

У селищі Вільча російські війська пошкодили п’ять приватних будинків, влучили також по Вовчанському геріатричному пансіонату, пошкодивши вікна двоповерхового корпусу. Крім того, зафіксоване влучання по Вовчанському закладу дошкільної освіти ясла-садок «Малятко». Жертв унаслідок ворожих обстрілів немає.

У Луганській області підрозділи Сил оборони України відбили атаки російських військ у районі Білогорівки. На Куп’янському напрямку загарбники обстріляли Стельмахівку, на Лиманському напрямку відкривали вогонь у бік Новоєгорівки, Невського, Червонопопівки та Діброви.

Ситуація в регіоні залишається напруженою.

У Донецькій області вчора ввечері та вночі росіяни вдавалися до масованого артобстрілу Авдіївки. На ранок обстріли відновилися: відбувся масований артобстріл центру міста – зафіксовані повітряні вибухи без детонаціі на землі.

По лінії оборони навколо Авдіївки обстріли тривали майже всю ніч, на ранок ворог активізував штурмові дій по напрямках Красногорівки, Промки, Водяного й Первомайського. Постійних ударів загарбники завдавали по Бахмуту і Соледару. Ситуація незмінна.

Читайте також: Війна росії проти України є жорстоким нападом на міжнародне право - президент Швейцарії

Учора вдень росіяни обстріляли з реактивних систем залпового вогню село Плещіївка Костянтинівської громади, пошкодивши приватні  будинки. Також удень війська рф завдали ракетного удару по Лиманському району, а саме по об'єкту енергетичної інфраструктури.

Крім того, учора загарбники обстріляли з важкої артилерії село Орлівка Очеретинської громади – пряме влучання відбулося в будівлю Орлівського навчально-виховного комплексу І-ІІІ ступеню, у крило дитячого садка. Загиблих немає.

У Миколаївській області вчора ворог двічі за день завдавав артилерійські удари по акваторії та береговій смузі Очаківської громади. Минулося без постраждалих.

У Херсонській області, за інформацією Генерального штабу Збройних сил України, обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії російських військ зазнали, зокрема, райони понад 20 населених пунктів. Серед них — Антонівка, Берегове, Веселе, Федорівка, Качкарівка, Янтарне, Львове та Херсон. Унаслідок ворожих ударів за добу в регіоні постраждали четверо мирних жителів.

Читайте також: Ракетний удар по Дніпру: найменшій убитій дитині було лише 11 місяців

На тимчасово захоплених територіях Херсонської області російські війська не припиняють вдаватися до мародерства. Так, у населених пунктах Горностаївка, Каїри, Братолюбівка та Нижні Сірогози загарбники обшукують пусті помешкання місцевих жителів і виносять звідти всю побутову техніку та меблі.

У Присиваській громаді росіяни проводять «фільтраційні» заходи й обшуки, перевіряють гаджети.

російська армія обстріляла будівлю Херсонського морського коледжу рибної промисловості. Ворожим вогнем у будівлі закладу вибиті вікна та пошкоджений дах.

З визволених територій Херсонської області вдалося евакуювати ще 82 людини, зокрема дев’ятьох дітей.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу ЗСУ,18 січня російські війська здійснили загалом 25 авіаційних ударів і понад 85 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Фото: Павло Кириленко, Телеграм