Прем'єр Швеції розповів про екзистенційне значення перемоги України для всього світу

Україна на полі бою проти російської агресії відстоює не лише власну незалежність, а й право на європейський шлях життя, тож перемога України у цій війні має екзистенційне значення не лише для Європи, а й для усього світу.

Про це у Страсбурзі під час викладення пріоритетів ротаційного Шведського головування у ЄС на сесії Європейського парламенту заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша допомога для України – це не просто кризовий менеджмент. Йдеться про боротьбу за демократію та боротьбу за гідність. Українська перемога є екзистенційною для Європи та, чесно кажучи, вона є екзистенційною для усього світу», – сказав керівник уряду Швеції. 

Читайте також: У Швеції назвали допомогу Україні пріоритетом свого головування в ЄС

Він нагадав, що прокинувся в Гельсінкі 24 лютого минулого року о 4-ій ранку із новинами, що російське вторгнення в Україну розпочалося. Лише за кілька годин після цього він мав бесіду з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо, під час якої обидва висловили занепокоєння через ризики, які ця війна несе для єдності між друзями, як в Європі, так і у євроатлантичному вимірі. Але коли війна прийшла у Європу, західні демократії залишилася об’єднаними, і сьогодні трансатлантична єдність навколо України є сильнішою, ніж будь-коли.

«Ця жахлива війна змусила залишити домівки близько третини населення України, зруйнувала половину її енергетичної інфраструктури. Багато українців, військових та цивільних, заплатили найвищу ціну у цій війні. Буча стала частиною нашої колективної європейської пам’яті. Але історія також відбувалася, коли Президент Зеленський відмовився покинути Київ та залишився в Україні, разом із своїм урядом. Зробивши так, він очолив спротив всієї країни, як на полі бою, так і в битві за серця та думки», – наголосив Крістерссон.

За його словами, перед країнами ЄС стоїть завдання – продовжувати підтримувати українців, які воюють не лише за власну незалежність, а й за європейський шлях життя, де право є більшим за силу. Україна дала надію всім, хто вірить, що влада народу завжди буде сильнішою за владу диктатора.

Читайте також: Прем'єр Швеції: Для нашого головування в ЄС немає важливішого завдання, ніж допомога Україні

«Тоді як спротив України триває, ми маємо зробити все, що в наших силах, і переконатися, що Україна перемагає, що її майбутнє – тут, в межах ЄС. Тому що якщо надія на демократичне майбутнє надихає Україну, українська надія знаходиться разом з нами», – сказав прем’єр-міністр Швеції. 

Як повідомлялося, з 1 січня Швеція прийняла від Чеської Республіки Головування в ЄС та визначила допомогу Україні одним із головних пріоритетів власної діяльності на наступні пів року.

Фото: Jonas Ekströmer/TT