У Макіївці росіяни зазнали однієї з найбільших втрат за час війни - NYT

У результаті удару ЗСУ по розташуванню російських військових у Макіївці Донецької області рф зазнала однієї з найбільших втрат від початку вторгнення в Україну.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації The New York Times.

«Поки росія зважувала одну зі своїх найбільших військових втрат з моменту вторгнення в Україну, початковий спалах гніву почав спадати за знайомою схемою, зосереджуючись на Заході та на «некомпетентних чиновниках», але не на тому, хто контролює воєнні дії: президентові володимирі путіні», - зазначається у статті.

Родичі мобілізованих, які загинули або зникли безвісти в результаті ракетного удару по їхній базі в окупованому українському місті Макіївка, зібралися на акцію в російській Самарі.

Близько сотні учасників розмахували російськими прапорами, збирали допомогу для постраждалих і закликали до помсти, пише NYT. Проте не пролунало жодної критики на адресу головного винуватця війни – путіна. Так само уникають критикувати російське керівництво в соцмережах активні блогери.

Читайте також: міноборони рф визнало загибель вже 89 своїх військових у Макіївці

«Весь Захід об’єднався проти нас, щоб знищити нас», - заявила на мітингу дружина російського генерала, який воює в Україні Катерина Колотовкіна, закликаючи до помсти «за сльози вдів».

На думку експертів, зазначає видання, швидкість, з якою міністерство оборони рф визнало втрати, свідчить про те, що кремль «намагається контролювати наратив і не допустити, аби він підживлював широке соціальне невдоволення».

Вашингтонський Інститут вивчення війни (ISW) відзначив в останньому щоденному звіті, що значні військові невдачі, зокрема знищення мобілізованих у Макіївці, можуть ускладнити для путіна завдання заспокоїти активних прихильників війни та переконати їх, що рф контролює ситуацію.

Читайте також: Як путінські «воєнкори» наочно доводять злочинність самої Росії

"Нездатність путіна відповісти на критику й виправити недоліки російської воєнної кампанії може підірвати довіру до нього як до воєначальника", - вважають експерти ISW.

Як повідомлялося, 31 грудня у Макіївці Донецької області ЗСУ знищили та пошкодили до десяти одиниць військової техніки ворога. За інформацією соцмереж, кількість загиблих загарбників сягає 600.