На півдні росіяни будують ешелонну оборону з часу відступу на Херсонському напрямку - військові

З того часу, як рф відійшла з Херсонського напрямку, спостерігається побудова росіянами ешелонної оборони саме на південних і південно-східних напрямках.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив речник Нацгвардії України (НГУ) Руслан Музичук, передає кореспондент Укрінформу.

“У цілому, ще з моменту відходу окупантів з Херсонського напрямку, спостерігається побудова (ними — ред.) ешелонної оборони саме на південних і південно-східних напрямках, а також відбувалося певне перекидання підрозділів (рф — ред.) для посилення східних напрямків і деяких інших”, - заявив Музичук.

Читайте також: Президент: Ворог не відмовився від божевільної ідеї захопити Донеччину під Новий рік

Речник НГУ зазначив, що, якщо говорити про Херсонський, Миколаївський і частково Запорізький напрямок, то тут здебільшого спроби ударно-штурмових дій не велися, а мова йшла саме про посилення оборони і нарощування підрозділів.

“Але в цілому ситуація, яка відбувається по всіх напрямках, починаючи від наших північних (кордонів — ред.) і закінчуючи там, де найгарячіше - це Бахмутський і Авдіївський напрямок, і там, де нарощується оборона, то це моніториться нашими силами оборони. Вживаються відповідні заходи, публічно про них багато не говорять. Але ця ситуація у цілому моніториться”, - сказав він.

За словами Музичука, росіяни намагаються покращити своє тактичне положення на фронті на Куп’янському й Лиманському напрямках.

Читайте також: З Бахмута евакуювалися 90% жителів — мер

“Однією з цілей (рф — ред.) є вихід на адмінкордони, зокрема Донецької області, це є просування ворога саме тут. І (для цього — ред.) він використовує тут усі можливі ударно-штурмові дії та застосовує різну тактику”, - поінформував представник Нацгвардії.

Відповідаючи на питання щодо інформації про заяву керівника пвк “вагнера” євгена пригожина щодо захоплення Бахмута до Нового року, речник висловив думку, що такі заяви, у тому числі, можуть бути зроблені для підтримання бойового духу підрозділів рф, які там залучаються.

“Щодо Бахмута, то там досить великі втрати (росіян — ред.), але успіхів немає (у рф — ред.). І тому такі заяви, у тому числі, мають підкріплювати певним чином реальний дух тих підрозділів, які там просто знищуються нашими військовими”, - заявив він.

Читайте також: Удосконалення ППО та ситуація на фронті: Зеленський провів засідання Ставки

Музичук уточнив, що в цілому українці бачили неодноразово, що плани рф постійно змінюються, починаючи від перших заяв з рф про захоплення за кілька днів Києва і закінчуючи тим, що вже понад 300 днів триває повномасштабна боротьба з росією.

Окремо представник Нацгвардії заявив, що однією із загроз, яка підвищена у ці дні, є загроза ракетних ударів і ударів дронами-камікадзе по Україні з боку рф.

“За вчорашній день були масовані ракетні атаки по низці регіонів України, і така тенденція на ці дні також може тривати. Тому, звичайно, окрім бойових дій, які тривають саме по лінії зіткнення, на сході, на інших напрямках також великою загрозою є ракетні удари і удари дронами-камікадзе”, - уточнив речник.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України за останню добу знищили ще 690 російських військових, від початку повномасштабного вторгнення рф ліквідовані вже близько 105 тисяч 250 загарбників.