Правозахисники заявляють, що кількість депортованих з України дітей перевищує 50 тисяч

За даними правозахисників, наразі можна говорити про понад 50 тисяч примусово депортованих із України дітей.

Про це під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі заявив директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник і адвокат Павло Лисянський.

“За нашими підрахунками, це наразі (йде мова — ред.) про примусово депортованих дітей десь за 50 тисяч. Наші дані відрізняються (від інших даних — ред.), бо ми спробували врахувати кількість сімей, де окупанти позбавили людей батьківських прав”, - поінформував Лисянський.

Він уточнив, що міжнародні місії завжди рахували тільки дітей-сиріт, інші випадки депортації, але ніхто не поглянув на те, що загарбники почали позбавляти людей батьківських прав, що активізували діяльність так звані “окупаційні комісії” з нагляду за дотриманням прав неповнолітніх дітей.

Директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки” сказав, що з самого початку війни з рф, тобто, вже 8 років моніторить ситуацію на тимчасово захоплених рф територіях, і ці “комісії” там ніколи не працювали.

“А тут вони з'явилися після (початку повномасштабної — ред.) військової агресії рф, накладають штрафи, забирають дітей, готують документи тощо. І це все почалося приблизно з квітня 2022 року, коли процеси примусової мобілізації вже були дуже посилені, коли вже почав приходити “груз 200” з цими примусово мобілізованими у зворотному напрямку тощо”, - заявив адвокат.

Окремо він зазначив, що правозахисники раніше почали шукати інформацію щодо депортації українських дітей у наших ЗМІ, і у всіх були різні дані.

Але, як поінформував Лисянський, у росіян є “Межведомственный координационный штаб по гуманитарному реагированию”, і вони публікують свої зведення кожен день.

“У нас з'явився доступ до їхніх бюлетенів, дякую нашим так званим хакерам і спеціалістам з OSINT. І відповідно до даних окупантів станом на 20 листопада 2022 року, 715 тисяч 934 дитини перетнули кордон з початку військової агресії рф. Тобто, ми не кажемо, що це все примусово депортовані діти, - ні. Це всього тут окупанти приводять дані про те, скільки перетнуло кордон. І у принципі, це їхні офіційні дані”, - сказав адвокат.

Читайте також: В Україні вважаються безвісти зниклими 333 дитини

Правозахисник додав, що вони виокремлюють 4 категорії дітей, які піддаються депортації: діти-сироти, діти, батьків яких позбавили батьківських прав, діти, які залишилися без нагляду, і діти з батьками, які теж були примусово депортовані за програмою “Соотечественник” у віддалені кутки рф.

Як повідомлялося, у Офісі Омбудсмана заявили, що наразі вважаються депортованими 13 112 дітей.