Стратегія путіна в Україні не спрацювала і вже не спрацює - держсекретар США

Схема дій президента рф володимира путіна зрозуміла: він хоче заморозити та виснажити українців, перетворивши на зброю енергію та продовольство, причому не лише у Європі, а й в усьому світі. Але його стратегія не спрацювала і вже не спрацює.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на пресконференції у Бухаресті за підсумками дводенної зустрічі Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зустрілись у критичний момент, коли Україна продовжує утримувати ініціативу на полі бою, а президент путін звернув свій погляд і спрямував вогонь проти цивільного населення України. Протягом минулих тижнів росія розбомбила понад третину енергетичної системи України, прирікаючи мільйони людей на холод і темряву з огляду на зниження температури. Тепло, вода, електрика для дітей, старих, хворих - саме це і є новими цілями президента путіна, саме по них він завдає жорстоких ударів. ...Це є варварством», - наголосив американський урядовець.

За його словами, США та союзники по Альянсу з огляду на ситуацію усвідомлюють, які виклики чекають попереду. Схема дій путіна зрозуміла: він хоче заморозити та виснажити українців, змусити їх полишити свої домівки, перетворивши на зброю енергію та продовольство, причому не лише у Європі, а й в усьому світі, та спробувати розділити коаліцію, яка чинить опір цим планам.

Читайте також: Кулеба назвав два шляхи відновлення енергетичної інфраструктури України

«Президент путін думає, якщо він зможе підняти ціну достатньо високо, то світ може залишити Україну захищатися наодинці. Але його стратегія не спрацювала і вже не спрацює. Ми будемо доводити це, і я чув таку позицію, голосно і чітко, від кожної країни тут, у Бухаресті. Так, стояти поряд з Україною означає приймати важку ціну, особливо для наших європейських союзників. Але ціна бездіяльності була б набагато вищою», - підкреслив Блінкен.

За його словами, якщо не боротися проти російської агресії, прийняти спроби кремля силою посунути кордони, не протидіяти спробам тероризувати мирне населення, небезпека стане більшою для всіх, і не лише у Європі - в усьому світі.

«Тож головне послання від нашої зустрічі в Бухаресті таке: наша колективна рішучість підтримувати Україну непохитна і залишатиметься такою зараз, цієї зими, і так довго, як це буде необхідно, щоб Україна досягла успіху», - наголосив державний секретар США.

Читайте також: Блінкен: Країни НАТО й партнери надали Україні зброї на $40 мільярдів - ще більше вже у дорозі

Як повідомлялося, у Бухаресті 29-30 листопада відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, які зосередили увагу на продовженні допомоги для України у боротьбі проти російської агресії, обговорили посилення оборонних спроможностей Альянсу для ефективного захисту союзників.

У зустрічі урядовців країн НАТО взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який поінформував про першочергові потреби України.