російська зброя й далі залежить від імпортних комплектувальних - Bloomberg

У рф внутрішня перевірка показала, що російське озброєння продовжує залежати від імпорту компонентів, а спроби позбутися цієї залежності виявилися провальними.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

У 2019 році рф запровадила програму скорочення залежності від західних комплектувальних до 2025 року. Проте вона не виконується.

Програма імпортозаміщення була створена 2014 року після першого вторгнення росії в Україну й деталізована 2019-го. Водночас 20-сторінковий аудит, проведений генеральною прокуратурою рф ще у квітні 2021 року, який охоплює 177 058 компонентів, що використовуються у 278 видах військової техніки, виявив провал програми. Тільки у 2020 році москва сподівалася на заміщення 18 047 компонентів, що охоплюють 43 типи військової техніки, але спромоглася здійснити лише 3148 замін у п'яти позиціях.

Читайте також: Кулеба закликав західні компанії піти з рф після роздачі повісток у компанії Schlumberger

Європейські посадовці зазначають, що російську техніку та збройні сили рф загалом очікує подальша деградація. Деякі з найсучасніших російських озброєнь цілковито залежать від іноземних компонентів, такі як крилаті ракети, бомбардувальники ТУ-22, підводні човни, система протиповітряної оборони «Нудоль», зенітні радари.

Так, щодо системи протиракетної оборони 14Ц033 «Нудоль» ставилося завдання здійснити 1548 замін, але воно виконано лише на 0,3%.

Так само не виконуються плани щодо заміщення компонентів для радіолокаційних систем «Небо-СВУ» 1Л119 та «Небо-УМ» 55Ж6УМ, комплексу радіолокаційного приглушення ГТ-01 «Мурманськ-БН», атомних підводних човнів класу «Ясень» та застарілих підводних човнів 971М класу «Акула», бомбардувальників Ту-22М3 і винищувачів Су-34, літаків Іл-96, декількох типів ракет, включаючи керовану зенітну ракету 9М96, фрегатів класу 22350, зенітних ракетних комплексів «Бук-М3», бойових вертольотів Ка-52К, безпілотників «Форпост» тощо.

Читайте також: Іран погодився надати росії балістичні ракети – WP

Аудит показав, що майже 100 контрактів, укладених з російськими науково-дослідними інститутами на розробку вітчизняних комплектувальних від моменту анексії Криму, були зірвані.

За словами американських та європейських посадовців, брак сучасних озброєнь змушує росію покладатися на зброю ще радянських часів, яка є менш точною і надійною. Відповідно Кремль буде не в змозі продовжувати такі масовані атаки на українську інфраструктуру, які він здійснював останнього тижня, незважаючи на погрози путіна.