росіяни за добу обстріляли сім областей України — зведення ОВА

Минулої доби під ударами російських військ перебували сім регіонів України, у Донецькій області під ворожим вогнем опинилася дамба Карлівського водосховища.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у зведеній інформації обласних військових адміністрацій про ситуацію в регіонах України станом на 9:00 середи, 5 жовтня.

У Київській області вночі ворог завдав ударів дронами-камікадзе типу Shahed-136 по Білій Церкві. Усього зафіксовані шість влучань і вибухів. Постраждала одна людина, також зазнала пошкоджень інфраструктура. Триває ліквідація наслідків обстрілів, зокрема гасіння пожежі. На місці працюють усі необхідні служби. До робіт залучені рятувальники і техніка Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Читайте також: На Харківщині за минулу добу через обстріли зазнали поранень троє людей

У Дніпропетровській області росіяни протягом усієї ночі обстрілювали Нікопольський район. Під ударами російських реактивних систем залпового вогню «Град» і важкої артилерії опинились Червоногригорівська, Нікопольська і Марганецька громади. За попередніми даними, люди не постраждали.

Найбільше від ворожого обстрілу постраждала Червоногригорівська громада: близько 20 будинків пошкоджені, два зруйновані. Пошкоджень зазнали два ліцеї, церква, магазин, газопровід і лінії електропередач. У Нікополі пошкоджені бази відпочинку. У Марганецькій громаді представники ДСНС продовжують обстеження території. Масштаби руйнувань уточнюються.

У Харківській області протягом доби загарбники обстрілювали населені пункти, розташовані неподалік від кордону з російською федерацією та лінією зіткнення. Зокрема ворог обстріляв райони Граневого, Огірцевого, Гатища, Вовчанська та Білого Колодязя.

Читайте також: росіяни минулої доби двічі обстріляли прикордоння Сумщини

За інформацією Обласного центру екстреної медичної допомоги, у Чугуївському районі з пораненнями госпіталізована одна людина.

В області тривають роботи з розмінування. За добу піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 408 вибухонебезпечних пристроїв.

У Луганській області авіація Сил оборони України завдала 17 ударів, підтверджене ураження чотирьох опорних пунктів, 11 районів зосередження озброєння і військової техніки, а також двох зенітних ракетних комплексів росіян.

Читайте також: росіяни з «Градів» обстріляли три громади Нікопольського району

Українські підрозділи протиповітряної оборони збили на різних напрямках один гелікоптер та два безпілотники ворога.

Ракетні війська й артилерія Збройних сил України уразили два пункти управління, чотири райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, один зенітний ракетний комплекс, а також мостову й понтонну переправи.

російські війська 11 разів обстрілювали з артилерії та мінометів позиції українських захисників на лінії зіткнення, один раз застосували авіацію.

Читайте також: В Енергодарі військові рф влаштовують провокації з обстрілами

У Донецькій області вночі та зранку загарбники били ракетами по Часовому Яру — пошкоджений приватний будинок. Бойові дії велися в районі селищ Піски, Водяне та Первомайське Очеретинської громади.

Близько 02:30 ворог обстріляв із «Града» дамбу Карлівського водосховища. Також зафіксовані інтенсивні обстріли російськими військами Торецької громади — пошкоджений багатоквартирний будинок.

Протягом доби росіяни завдавали ударів з артилерії, авіації (тип ракети не встановлений) і реактивних систем залпового вогню «Град» та «Ураган» по населених пунктах Авдіївка, Красногорівка, Бахмут, Часів Яр, Новий Комар, Новоселівка перша, Карлівка й Іванівське. За добу в регіоні п'ятеро загиблих і шестеро поранених мирних жителів.

У Миколаївській області у спробах пошкодити портову інфраструктуру російські війська за добу випустили 15 снарядів важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню по Очакову. Постраждалих немає.

Також вночі росіяни атакували Миколаївський район шістьма дронами-камікадзе Shahed-136. Усі ворожі об'єкти збили сили протиповітряної оборони України.

Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади на лінії розмежування. За даними оперативного командування «Південь», надвечір ворог завдав удару по громаді двома ракетами типу С-300. Постраждалих немає, інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Уночі обстріли з боку російських військ лунали за межами села Широке Широківської громади. Постраждалих і руйнувань немає.

У Херсонській області ситуація динамічна та напружена. Тривають активні бойові дії. Цього тижня ЗСУ звільнили від загарбників вісім населених пунктів. Український прапор повернули до Любимівки, Хрещенівки, Золотої Балки, Біляївки, Українки, Великої Олександрівки, Малої Олександрівки, Давидового Броду Бериславського району. За інформацією ОК «Південь», Сили оборони України закріплюються на вивільнених територіях, утримують ініціативу та контроль.

російські війська обстрілюють визволені території Херсонської області і територіальні громади вздовж лінії фронту. Зокрема загарбники завдали ударів з важкої артилерії по Хрещенівці, Осокорівці та Нововоронцовці Бериславського району. Пошкоджені житлові будинки та електромережі, є загиблий і поранені серед місцевого населення.

З Херсона і Голої Пристані продовжують надходити повідомлення про мародерство російських військових, які відбирають автомобілі місцевих жителів, а також є факти заселення загарбників у квартири і будинки. У центрі Херсона росіяни захопили приміщення редакції газети та міську друкарню, яку використовують у власних цілях.

Відносно спокійно ніч минула у Волинській, Закарпатській, Рівненській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Одеській, Запорізькїй, Хмельницькій, Тернопільській, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Чернігівській, Сумській та Житомирській областях.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генерального штабу ЗСУ, станом на ранок 5 жовтня росіяни намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони України на окремих напрямках, не припиняють наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.