Повітряні сили збили шість з 12 дронів-камікадзе, які вночі прилетіли з півдня

Безпілотники-камікадзе Shahed-136, які вночі 5 жовтня атакували Україну, прилетіли з південного напрямку України.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, коментуючи нічну атаку дронів.

«Зрозуміло, що прилетіли вони з південного напрямку країни. Їх треба знищувати всіма наявними силами та засобами. Зрозуміло, що противник шукає слабкі місця в нашій протиповітряній обороні, застосовує різні тактичні прийоми. Як ми бачили, вже кілька тижнів тому з початку застосування цих дронів були удари по Одеській, Миколаївській областях, де вони промацували, як ми будемо реагувати, як будемо збивати», - зазначив Ігнат.

Він поінформував, що протидіють дронам усіма наявними засобами - зі стрілецької зброї, але найефективніше працюють зенітні ракетні війська.

За словами речника, дрони-камікадзе - річ нова, неприємна для нас, але треба реагувати на виклики і намагатися знищувати їх якомога більше із застосуванням у тому числі сил ППО Сухопутних військ, а також тих, хто може встановити візуальний контакт.

«Станом на сьогодні, маємо: близько 12 дронів уночі атакували з півдня країни. Шість із них було збито: три – зенітно-ракетними військами на півдні, а три збито - авіацією Повітряних сил», - розповів речник, додавши, що загрози від дронів серйозні, і з кожним днем набувається досвід, вивчаються нові тактичні прийоми для того, щоб знищувати такий тип боєприпасів.

Він також повідомив, що військові чекають допомогу від західних партнерів, адже засоби РЕБ можуть ефективно впливати на дрони, а також засоби ППО, які мають потужні радари, що дозволяють виявляти і знищувати дрони.

«На жаль, летять масовано, на жаль, не вдається збивати 100%, але все ж таки результат є. І цей результат – врятовані життя, інфраструктура», - відзначив Ігнат.

Відповідаючи на питання щодо загальної кількості дронів, які отримала рф від Ірану, Ігнат повідомив: «Була інформація щодо чотирьох бортів, можливо вже й більше, можливо є інші шляхи доставки. Якщо відштовхуватись від інформації про чотири військово-транспортні літаки, то мова може йти про сотні цих Shahed-136».

Як повідомляв Укрінформ, уночі 5 жовтня Білу Церкву на Київщині російські загарбники атакували дронами-камікадзе Shahed-136. Почалися пожежі на об'єктах інфраструктури, відомо про щонайменше одного постраждалого.