Битва за Україну. День двісті п’ятий

На Харківщині ЗСУ звільнили від російських окупантів вже 421 населений пункт, на Херсонщині загарбники тікають через Дніпро на вкрадених моторних човнах

В Україні відзначається День пам’яті загиблих журналістівПрезидень скасував дію деяких документів, які стосуються економічного співробітництва України з рф. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Це маєте бачити весь світ (масове поховання в Ізюмі – ред.). Світ, у якому не повинно бути жорстокості й тероризму. Але все це є. І ім'я дане – росія… Відплата буде справедливо страшною. За кожного українця, за кожну закатовану душу».

  1. Бербель Бас, президентка німецького Бундестагу:  «Україна може розраховувати на допомогу та підтримку з нашого боку – у військовій, гуманітарній, фінансовій та політичній сферах. путін веде війну проти усіх ліберальних демократій Заходу, і він руйнує при цьому свою власну країну – як морально та економічно, так і політично. І цю війну він не виграє».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Дуже надихає бачити, що Збройні сили здатні повертати території і завдавати ударів по російських тилах. В той же час ми повинні розуміти, що це не початок кінця війни. Потрібно готуватися до тривалого протистояння … НАТО готовий до будь-яких обставин. Ми  надіслали чітке повідомлення росії, що будь-яке застосування ядерної зброї повністю змінить цей конфлікт і матиме неймовірні наслідки для росії».

  1. Едгар Ринкевич, глава МЗС Латвії:  «Масові поховання в Ізюмі доводять, що росія є терористичною державою. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, притягувати росію та її посадовців до відповідальності та ухвалювати рішення щодо подальших санкцій».

  1. Людовін Дедондер, міністр оборони Бельгії: «Але ми маємо бути обережними, росіяни ще можуть збільшити свою міць. Нам потрібно підтримувати українців більше, ніж будь-коли, і ми продовжимо це робити. Наближаються зимові місяці з холодом, брудом та морозом. У таких умовах важко досягти прогресу. Лінія фронту має рухатися».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 16 вересня 2022 р.

- ЗСУ відбили атаки окупантів, завдавши їм втрат, в районах н/п Весела Долина, Бахмут, Зайцеве, Авдіївка та Новомихайлівка.

- Авіація Сил оборони уразила 4 райони зосередження живої сили та військової техніки противника і 1 опорний пункт.

ЗСУ знищили:
- над Херсонщиною штурмовик Су-25 рф - Повітряні сили ЗСУ.
- над Дніпропетровщиною безпілотник «Орлан-10» - Повітряні сили ЗСУ.

На Харківщині ЗСУ звільнили від російських окупантів вже 421 н/п. - Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу президента України.

На Херсонщині загарбники тікають через Дніпро на вкрадених моторних човнах – розвідка.

У Херсоні зафіксовано влучання снаряда в будівлю у центрі міста, де розміщувались так званий «уряд» загарбників - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

В центрі окупованого Луганська внаслідок вибуху в будівлі «генпрокуратури» загинув «генпрокурор ЛНР» Сергій Горенко та його заступниця Катерина Стегленко – росЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: Горенко більше 20 років пропрацював в правоохоронній системі України. Але, з високою долею ймовірності, ще до 2014 був агентом російських спецслужб.

У Бердянську вбито заступника голови окупаційної адміністрації Олега Бойка та його дружину, яка готувала псевдореферендум – міська рада Бердянська.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку війни зафіксовано понад 23 тисяч обстрілів, і вражені більш як 25 тисяч цивільних об’єктів, військових – 400 - Євгеній Єнін, перший заступник міністра внутрішніх справ України.

З початку повномасштабного вторгнення загинуло 39 журналістів – МКІП.

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 384 дитини, 753 – дістали поранення.

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу зазнали руйнації гідротехнічні споруди - Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА.

«УКРІНФОРМ»: У Міндовкіллі наголошують, що руйнація гідроспоруди у Кривому Розі може призвести до техногенної катастрофи.

Деокупація Харківщини:

- поблизу Ізюма виявлено 445 поховань цивільних людей, вбитих від час російської окупації - Ігор Клименко, глава Національної поліції.

- правоохоронці виявили 10 катівень, 6 із них – в місті Ізюм - Ігор Клименко, голова Національної поліції України.

- під Ізюмом знайшли вбитих українських військових, у яких були зв’язані руки - Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

- в Ізюмі слідчі розпочали ексгумацію тіл з місця масового поховання – Нацполіція.

- в ООН назвали шокуючим масове поховання в Ізюмі - хочуть направити місію - Barrons.

Звільнене Високопілля на Херсонщині зруйноване на 80% - Ярослав Янушевич, голова ОВА.

«УКРІНФОРМ»: А в Ізюмі російськими військовими знищено понад 70% будівель…

На Херсонщині після деокупації громад виявляють нові факти воєнних злочинів російської армії – загалом за минулу добу поліція відкрила 15 кримінальних проваджень – поліція області.

Ситуація по областях станом на 8:00 16 вересня.

- В Слобідському районі Харкова ракета влучила в землю поряд з житловим будинком - 4 людей постраждало, в тому числі 2 дітей. По області – 12 людей постраждали.

- На Донеччині за добу 5 загиблих, 6 поранених. Ракетами пошкоджено 32 п’ятиповерхівки, школа, гімназія та дитсадок.

Україна

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.  Учасники засідання розглянули подальші кроки з деокупації територій України та ухвалили необхідні рішення - пресслужба глави держави.

У Києві пройшла акція пам’яті Ґонґадзе і всіх вбитих українських журналістів – Укрінформ.

Уряд погодив законопроєкт про кримінальну відповідальність за примусову російську паспортизацію – Ірина Верещук, очильниця Мінреінтеграції.

Українці можуть замовити дублікати втрачених документів на порталі «Дія» та отримати доставку Укрпоштою – Укрпошта.

Депутата Андрія Деркача оголосили в розшук через держраду - Національне антикорупційне бюро України.

ЕКОНОМІКА

ПрАТ «Укргідроенерго» направило до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) позов проти росії з вимогою компенсувати завдані компанії збитки - Укргідроенерго.

«УКРІНФОРМ»: Сума збитків сягнула майже 17 млрд грн.

Суд скасував право компанії Коломойського на експлуатацію Дніпропетровського аеропорту - Борис Філатов, міський голова Дніпра.

Президент Зеленський затвердив Угоду між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом - сайті глави держави.

Президент Зеленський скасував дію деяких документів, які стосуються економічного співробітництва України з рф, а також з суміжними областями республіки білорусь і адміністративно-територіальними одиницями Республіки Молдова - сайт глави держави.

Держбюджет-2023:

- У проєкті Закону про Державний бюджету України на 2023 рік на фінансування пенсій закладено 232,9 млрд грн - Верховна Рада.

            - На субсидії у бюджеті-2023 передбачили близько 38 млрд грн. – Верховна Рада.

- У проєкті передбачено 43 млрд грн на ліквідацію наслідків агресії та відбудову - Данило Гетманцев, глава фінансового комітету ВР, нардеп.

Із портів Одещини вийшли «зерновим коридором» іще 4 судна з агропродукцією – Мінінфраструктури.

Уряд затвердив постанову, що дозволить повнолітнім громадянам України купувати військові облігації через додаток «Дія» - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: З початку війни українці придбали військових облігацій на 100 мільярдів грн.

Уряд урегулював питання передачі конфіскованого майна для потреб ЗСУ – Мінфін.

Уряд виділив 35 млн грн на створення нових садів та теплиць - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

На сьогодні стан готовності України до опалювального сезону перевищив 80% - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

За перші два тижні вересня Україна отримала від експорту електроенергії $131 млн - Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Брюсселі ухвалили Європейський акт свободи медіа  - Єврокомісія.

Військова допомога:

- США оголосили про виділення нового пакета зі зброєю для України на $600 млн – Ентоні Блінкен, державний секретар США.

- Бельгія планує надати додаткову військову допомогу Україні на 12 млн євро - De Tijd.

- Передані Литвою бронетранспортери M113 прямують до України, а з України до Литви для ремонту відправлені пошкоджені на полі бою гаубиці - міноборони Литви.

- Польща, Німеччина та Франція погодилися створити спеціальну європейську місію для навчання українських військових на території ЄС – МЗС Німеччини.

Першу леді України Олену Зеленську запрошено на похорон королеви Єлизавети II – The Sun.

У Берліні відбулася конференція голів парламентів групи G7 і Європейського парламенту – Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: Глави парламентів G7 запевнили у продовженні підтримки України, включаючи збройну. Також вимагають від рф негайно вивести свої війська з української території.

Німеччина, Польща і Франція - учасники так званого Веймарського трикутника, підтримують перегляд політики ЄС щодо росії – «Європейська правда».

Уряд Швейцарії вирішив повністю призупинити дію угоди, яка спрощує процедуру видачі віз для громадян росії - Reuters.

Інфляція в єврозоні в серпні досягла рекордних 9,1%  - дані Eurostat.

Громадяни Польщі з 16 вересня мають право перебувати в Україні на законних підставах протягом 18 місяців – ДПСУ.

«роскосмос» не братиме участі у роботі Міжнародного конгресу з астронавтики в Парижі, оскільки більшості учасників делегації відмовлено у видачі віз – Інтерфакс.

ВОРОГ

путін на зустрічі з прем'єром Індії Моді заявив, що нібито «зробить усе, щоб швидше припинилася війна», але обурений, що Україна хоче перемогти воєнним шляхом – РБК.

росія офіційно припинила бути високою договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод у зв’язку з виключенням з Ради Європи – «Європейська правда».

У росії хочуть штрафувати за мапи без окупованого Криму – РБК.

«УКРІНФОРМ»: Мабуть, у деяких росіян відбулося прозріння, адже там почали «активно поширюватися карти та інші зображення, де заперечується територіальна приналежність до росії Криму та Курильських островів».

росія забирає останні боєздатні підрозділи, які дислокуються в Сирії, щоб перекинути їх на війну в Україні – Reuters.

«УКРІНФОРМ»: росія ще з травня почала перекидати свої війська з Сирії в Україну. Аби зберегти свій вплив в регіоні кремль звернувся до Туреччини з проханням «пришвидшити політичне вирішення» конфлікту.

Алла Роєнко, Київ