Битва за Україну. День сто дев’яносто сьомий

ЗСУ за добу знищили 640 російських загарбників та в ході контрнаступу звільнили понад 20 населених пунктів на Харківщині

У Києві більше немає вулиці Московської, замість неї - вулиця Князів Острозьких. У Німеччині відбулась п'ята зустріч у форматі «Рамштайн» з оборонної підтримки України. До України з візитом прибув Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто дев’яносто сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Це дуже важливі сигнали, що США з нами. Для нас це гарантія того, що ми можемо повернути наші території, наші землі».

  1. Ентоні Блінкен, державний секретар США: «Більш ніж шість місяців, як росія розпочала свою агресію. Зараз іде ваш контрнаступ і він ефективний… Ми надзвичайно раді, що можемо підтримати ваші зусилля, і ми продовжимо це робити. москва звертається за воєнною підтримкою до Північної Кореї, Ірану, оскільки ми систематично закриваємо їх доступ до імпорту. І ми продовжимо чинити цей тиск, доки не припиниться агресія проти України, й Україна не відновить свій суверенітет».

  1. Ллойд Остін, міністр оборони США: «Зараз ми бачимо очевидний успіх наших спільних зусиль на полі бою. Щодня ми бачимо рішучість союзників та партнерів по всьому світу допомагати Україні чинити опір російській незаконній імперіалістичній невиправданій загарбницькій війні».

  1. Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ: «Насправді Захід бере обережний курс на перезавантаження росії. На контрольоване перезавантаження без ескалації. росія для більшості світу вже не держава-переможець у Другій світовій, а фашист-агресор.

  1. Єнс Столтенберґ, генеральний секретар НАТО: «Ціна, яку ми платимо підтримуючи Україну, приносить користь нашій власній безпеці... Ми знаємо, що попереду складна зима. Але якщо ми її витримаємо, подолавши енергетичну кризу і зберігаючи згуртованість, і якщо військовий баланс на полі бою далі зміщуватиметься, тоді до наступної весни і Україна, і ЄС будуть в стратегічно кращій позиції».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 8 вересня 2022 р.

- Українські військові успішно відбили атаки противника в районах н/п Костянтинівка, Довгеньке, Дібрівне, Григорівка, Соледар, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Кам’янка.

За даними Генштабу ЗСУ знищено:

- два взводних опорних пункти;

- шість районів зосередження живої сили та військової техніки;

- два зенітних ракетних комплекси;

- два БпЛА.

ЗСУ звільнили:

- населений пункт Озерне на Донеччині - Генштаб.

- Балаклію на Харківщині - Сергій Братчук, голова Одеської ОВА.

- під час контрнаступу на Харківщині понад 20 населених пунктів. Просування вглиб окупованих територій сягнуло 50 км - Генштаб.

- на Харківському і Південнобузькому напрямках понад 700 кв. км - Генштаб.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 383 дитини, 742 – дістали поранення.

МАГАТЕ у своєму звіті за результатами місії назвало окупантів з «Росатому», які перебувають на Запорізькій АЕС, «радниками» українських атомників - Петро Котін, президент Енергоатому.

«УКРІНФОРМ»: На що Котін визначив це, як «дуже цікавий пасаж у цьому звіті». Адже «нам не потрібні ніякі поради персоналу «Росатому».

На Харківщині загарбники оголосили про «евакуацію» жінок і дітей із Куп’янська – росЗМІ.

Місія ООН «найближчими днями» відвідає окуповану Оленівку, де внаслідок вибуху 29 липня загинули 53 українських військовополонених – Розмарі Дікарло, заступниця Генерального секретаря ООН.

Ситуація по областях станом на 8:00 8 вересня.

- На Дніпропетровщині знову під ворожим вогнем Нікопольський район, є руйнування, без жертв.

- У Харкові внаслідок обстрілів Індустріального району - 2 загиблих, 5 поранених.  По області - 8 осіб постраждали, серед них дитина двох років.

- На Донеччині за добу 7 загиблих, 2 поранених.

УКРАЇНА

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен  прибув із неоголошеним візитом в Україну:

- Блінкен був прийнятий Володимиром Зеленським у Києві і заявив про додаткові $2,2 млрд для підтримки довгострокових інвестицій в оборону в Україні і 18 сусідніх країн.

- Відвідав Ірпінь.

- Познайомився із знаменитим псом-сапером Патроном.

Зеленський провів першу в історії двосторонніх відносин розмову з президентом Кенії. Привітав з перемогою на виборах. Подякував Кенії, як члену РБ ООН за підтримку в міжнародних організаціях.

Відтепер в органах ДРАЦС можна подати заяву на одруження без паперового паспорта, а з цифровим у смартфоні - Мінцифри.

У Києві в межах процесу дерусифікації перейменовано ще майже 40 вулиць, провулків та площ, зокрема, у столиці з’явилася вулиця на честь загиблого захисника Романа Ратушного - Віталій Кличко, Київський міський голова.

«УКРІНФОРМ»: А вулицю Московську перейменували на честь князів Острозьких.

Фонд «Повернись живим» закупив 11 броньованих машин LC-79 APC-SH Fighter-2 для ЗСУ - Тарас Чмут, директор фонду. 

В Україні з грудня запрацює нова система сповіщення про надзвичайні ситуації - Роман Примуш, глава департаменту Державної служби з надзвичайних ситуацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

ЕКОНОМІКА

В проекті державного бюджету на 2023 рік буде передбачено скорочення ще на 10% витрат усіх органів влади - Сергій Марченко, міністр фінансів.

«УКРІНФОРМ»: Пріоритетним напрямком буде сектор безпеки і оборони, а також соціальний захист громадян.

Дефіцит валюти в касах: банки отримали від НБУ $100 млн готівкою – НБУ.

Нафтогаз розпочинає пілотний запуск автозаправних комплексів арештованої мережі Glusco під власною торговою маркою U.GO. У вересні в Києві та області планується відкриття 30 АЗК – «Нафтогаз».

Із портів Одеси «зерновим коридором» вийшли ще п'ять суден - Міноборони Туреччини.

«УКРІНФОРМ»: З моменту виходу першого судна з українським продовольством і до сьогодні найбільшими імпортерами є країни Азії.

Україна щоденно втрачає до 60 млн грн через загострення ситуації на кордоні з Польщею

Олександр Кубраков, міністр інфраструктури.

«УКРІНФОРМ»: Наразі у пункті пропуску «Ягодин» на виїзд очікують 2 670 вантажівок.

За попередніми оцінками НБУ, у серпні інфляція сягнула близько 23% у річному вимірі - Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ.

В Україні створять єдине спеціалізоване лісогосподарське держпідприємство «Ліси України», яке об’єднає 158 лісогосподарських підприємств - Державне агентство лісових ресурсів України.

На Київщині збудують два сучасні сміттєпереробні заводи - Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Сьогодні у Німеччині відбулась п'ята зустріч у форматі «Рамштайн» з оборонної підтримки України за участю представників близько 50 країн – глави оборонних відомств і високопоставлені військові. Наразі відомо:

- Міністра оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна отримає ще $675 млн допомоги від США. Байден схвалив новий пакет військової допомоги Україні.

- Норвегія передасть Україні 160 протитанкових ракет Hellfire, пускові установки та блоки наведення - міноборони країни.

            - Під егідою «Рамштайну» США проведуть ще одну спеціальну зустріч щодо

             оборонної допомоги Україні - Ллойд Остін, міністр оборони США.

Україна отримала від США надточні снаряди Excalibur - Bloomberg.

Україна буде серед держав, запрошених на перший саміт Європейської політичної спільноти, який відбудеться 6-7 жовтня у Празі – Euractiv.

«УКРІНФОРМ: Що це за нова організація? Наразі оцінки різні. Зачекаємо. А основними  темами саміту задекларовано - війну росії проти України, енергетичну кризу та економічну ситуацію в Європі.

З 19 вересня росіянам закриють в‘їзд в Естонію, Латвію, Литву і Польщу - Урмас Рейнсалу, міністр закордонних справ Естонії.

«УКРІНФОРМ»: Навіть якщо росіяни вже мають туристичні Шенгенські візи, вони не зможуть перетнути з ними кордон, причому дія заборони розповсюджується і на Шенгенські візи, які видані іншими країнами.

Уряд Угорщини наказав на чверть скоротити споживання газу в усіх державних установах і компаніях - максимальна температура у них становитиме 18 градусів - Гергей Гуйяш, керівник апарату прем’єр-міністра Віктора Орбана.

«УКРІНФОРМ»: Дивне рішення. Адже «Газпром» з 1 вересня постачатиме в Угорщину через Сербію на 5,8 млн куб м. природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом. А до цього рф погодилась дати Угорщині додаткові 700 млн куб. м. газу після візиту глави угорського МЗС Петера Сійярто до москви.

Sony Music Group повністю вийшла з російського ринку - Billboard.

Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі з Ангелою Меркель хоче бути посередником між Україною - Corriere Della Sera.

«УКРІНФОРМ»: В Офісі президента відповіли, що «будь-який посередник мусить мати довіру, авторитет, актуальність. Ані Берлусконі, ані Меркель цього точно не мають».

ВОРОГ

Група місцевих депутатів із Санкт-Петербурга звинувачує путіна у завданні шкоди росії. Через це вони звернулися до держдуми з пропозицією відсторонити путіна від посади президента - депутати написали в своїх соцмережах.

«УКРІНФОРМ»: Наразі, головне чого всі чекають: що з ними тепер буде?

У білорусі почалися військові навчання зі «звільнення втрачених територій» - міноборони білорусі.

«УКРІНФОРМ»: ЗСУ дзеркально проводять військові навчання біля кордону з білоруссю.

російські спецслужби створили фейковий інтернет-портал, спрямований на дискредитацію президента України Володимира Зеленського у країнах Західної Європи - ГУР МОУ.

до росії почали масово прибувати Іранські вантажні літаки. Які вантажі вони везуть, невідомо - Flightradar.

Алла Роєнко, Київ