Битва за Україну. День сто сімдесят третій

ВРУ підтримала продовження воєнного стану в Україні строком на 90 днів, до 21 листопада

Повітряні сили України отримали від Латвії 4 вертольоти - Мі-17 і Мі-2. ЗСУ у Попасній на Луганщині влучним ударом розбили штаб ПВК «Вагнер», ймовірно ліквідовано понад 100 російських окупантів. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сімдесят третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Дорогі друзі, союзники, брати! Це честь для будь-якого лідера держави – мати змогу звертатися саме так до польського народу. І я пишаюсь тим, що таке звернення звучить найбільш обґрунтовано саме від Української держави. Український та польський народи пройшли великий шлях і нарешті досягли історично найбільшої згоди з головного питання для українців і поляків – питання про свободу... Щиро вітаю з Днем Збройних сил Республіки Польща! І від усієї душі бажаю одного – якнайшвидшої перемоги. Слава Польщі! Слава Україні!»

  1. Анджей Дуда, президент Республіки Польща:  «росія та російський режим порушили велике табу, яке було жорстким кордоном безпеки з часів Другої світової війни, що жодна супердержава не нападає на іншу країну, аби позбавити свободи та незалежності, щоб поставити під сумнів існування держави і нації. Масштаби російської прямої агресії проти України, проти незалежної, суверенної, демократичної держави, проти нашого сусіда – було важко спрогнозувати. Я абсолютно не сумніваюся, що це перевершило очікування декого, а для когось це було цілковитою несподіванкою».

  1. Джеффрі Найс, прокурор на процесі над експрезидентом Сербії Слободаном Мілошевичем у Міжнародному трибуналі: «Має бути судовий процес над лідерами росії. Якщо не буде справедливого суду і якщо притягнення керівництва країни-агресора до правосуддя не стане пріоритетом міжнародної спільноти, зупинити тиранів від (скоєння) кривавих вчинків не вдасться. Такий трибунал стане способом «зупинити інших, щоб не робили те, що робить путін».

  1. Андрій Єрмак, глава Офісу президента: «Високоточна робота ЗСУ по базах, складах та логістиці росіян - це кращий аргумент проти будь-якого шантажу. росіяни думають, що змусять весь світ виконувати їх умови, обстрілюючи ЗАЕС. Але цього не станеться».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Її (ЗАЕС – ред.) захопили озброєні терористи. Якщо ми зараз почнемо з ними там з’ясовувати стосунки, то ймовірність того, що вони приймуть рішення, що потрібно її підірвати, - існує... У світі не хочуть займатися вирішенням цієї проблеми. Зокрема, МАГАТЕ мала реагувати з першого дня, коли почалися події на Запорізькій АЕС, але "десь поділася". Весь світ зараз має вимагати, щоб російські окупанти залишили територію станції і вона перейшла під контроль України».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 15 серпня 2022 р.

  • На Харківському напрямку ворог спробував прорвати оборону наших військ в районі Козача Лопань – Уди, українські воїни відкинули окупантів назад.
  • На Слов’янському напрямку ворог безуспішно намагався відтіснити наших захисників в районах Грушувахи, Краснопілля, Асіївки та Мазанівки, штурмом намагався покращити тактичне положення неподалік Довгеньке - Мазанівка, успіху не мав, відійшов.
  • Наступом та штурмом окупанти намагалися просунутися у напрямках Івано-Дарʼївки, Виїмки і Веселого. Зазнали повної невдачі та відійшли.
  • Противник здійснив спробу штурму з району Вуглегірської ТЕС у напрямку населеного пункту Вершина, зазнав втрат та відійшов.
  • Окупанти спробували наступати на напрямках Славне – Новомихайлівка, Солодке – Водяне, Солодке – Володимирівка, Єгорівка – Павлівка.  Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат та відкотилися назад.

ЗСУ знищили:

  • у Донецькій області вертоліт Ка-52.
  •  броньовану машину з російськими військовими на південному напрямку
  • у селищі Тернова Харківської області контрольно-спостережний пункт росіян, склад з боєприпасами та 7 загарбників.
  • 31 окупанта, 1 танк Т-72, 2 самохідних гармати "Піон", 1 самохідну артустановку, 1 мінометний комплекс "Сані", 2 одиниці автомобільної техніки та 2 склади з ворожими боєприпасами в Благодатівці та Новопетрівці"

Окупанти не можуть використовувати для переміщення важкої техніки Антонівський міст на Херсонщині – ОК «Південь»

Повітряні сили України отримали 2 вертольоти Мі-17 і 2 вертольоти Мі-2 подаровані Латвією, найближчим часом вони увійдуть до складу авіаційного парку ЗСУ.

ЗСУ у Попасній на Луганщині влучним ударом розбили штаб ПВК «Вагнер», ймовірно, ліквідовано понад 100 російських найманців – Сергій Гайдай, голова ОВА

«УКРІНФОРМ»: Пахана Пригожина серед 200-х ніби немає, зате є його заступники. Втім, Пригожин у публічному полі не з’являється. Може, вирішив сховатися «під шумок»? Десь у Бразилії, скажімо…

В бою з російськими загарбниками загинув Антон Листопад, якого у 2019 році визнали найкращим льотчиком Повітряних сил Збройних сил України.

УКРІНФОРМ»: Вічна пам’ять і Вічна слава Герою.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

росіяни продовжують обстрілювати тимчасово захоплений ними Енергодар, намагаючись переконати, що удари завдаються українською армією з Нікополя - Євген Євтушенко,

мер Нікополя

У смт Затока на Одещині кількість людей, які агинули внаслідок підриву на мінно-вибуховому пристрої на пляжі, сягнула трьох, двоє отримали поранення - Сергій Братчук, речник Одеської ОВА

Окупанти пошкодили розподільчий пристрій на ЗАЕС: ризик витоку радіації та пожежі високий – Енергоатом

Ситуація по областях станом на 8:00 15 серпня.

  • У Дніпропетровській області росіяни били по Синельниківському та Нікопольському районах. По Синельниківському району вдарили чотирма ракетами, одну з них ППО збила.
  • По Харківській області росіяни вночі з Бєлгорода випустили понад 10 ракет. Внаслідок обстрілу Салтівського району Харкова 1 людина загинула, поранено 8 осіб.
  • У Донецькій області через обстріли за добу 3 людей загинули, 13 дістали поранення.

УКРАЇНА

Верховна Рада України підтримала продовження воєнного стану та мобілізації в Україні строком на 90 днів, до 21 листопада.

Під головуванням президента Зеленського у понеділок відбулося засідання Ставки верховного головнокомандувача.

Президент України створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

ВРУ ухвалила закони та постанови:

  • про митний безвіз, який передбачає приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту з країнами Європейського Союзу.
  • щодо підтримки волонтерської діяльності в умовах війни.
  • про  поняття мобінгу і закріплення заборони вчинення стосовно працівника дій, спрямованих на приниження його гідності та честі.
  •  обрала членами Вищої ради правосуддя Романа Маселка та Миколу Мороза.

ВРУ звернулася до світової спільноти із закликом засудити акт ядерного тероризму, який російські війська вчиняють на захопленій Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі.

Володимир Зеленський звільнив керівників управлінь Служби безпеки у Києві та Київській області, Тернопільській і Львівській областях.

Укрпошта випустить ще дві тематичні марки: одна присвячена Дню Незалежності і шести місяцям активної фази війни, а друга - на честь чернігівського пса-сапера Патрона.

Нові укриття у столиці зараз неможливо побудувати через обмежений бюджет, тому киянам треба знати перелік наявних бомбосховищ і у разі небезпеки ховатися там – Віталій Кличко, мер

ЕКОНОМІКА

ВРУ прийняла закон щодо витрат з державного бюджету додаткових на 270 мільярдів гривень за рахунок внутрішніх запозичень.

Уряд пропонує встановити акциз на пальне у €100 за тисячу літрів – Олександр Кубраков, 

міністр інфраструктури

«УКРІНФОРМ»: За розрахунками  міністерства інфраструктури такий акциз на пальне приноситиме до бюджету України 2-3 млрд грн на місяць. Втім, деякі аналітики прогнозують,  що за рахунок здешевлення пального на світовому ринку, в роздробі бензин, дизель та автогаз і Україні не подорожчають.

Від початку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноваженими банками видано 46,3 тисячі кредитів на загальну суму 135,88 млрд грн. – Мінфін

На Донеччині, попри ризики через ворожі обстріли, завершуються жнива, на вільній від ворога території області уже зібрано 70% врожаю зернових – ОВА

Міністерство фінансів вже почало роботу над держбюджетом на 2023 рік. Він прогнозується надзвичайно жорсткий

В Одеський порт зайшли два судна під завантаження агропродукцією: танкер Elf за соняшниковою олією українського виробництва та суховантажник Sara - за кукурудзою.

«УКРІНФОРМ»: З українських портів вже вийшли 16 суден, які доставлять майже 500 мільйонів української агропродукції до дев'яти країн. Під завантаження до портів Одещини зайшло шість суден, а до кінця місяця планується прийняти під завантаження українською агропродукцією ще не менше 10 суден.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Гаазький суд, що розглядає справу щодо збитого у липні 2014 року над Донеччиною літака рейсу MH17, оголосить вирок 17 листопада 2022 року.

«УКРІНФОРМ»: Те, що у смерті стількох людей винна терористична влада росії і її прибічники відомо всьому світові. Але й після вироку суду як притягнути винних до відповідальності - ось в чому питання. Схоже, це також залежатиме від нашої перемоги у війні.

Уряд Франції допоможе розмінувати території Чернігівської області із залученням своїх спеціалістів і техніки – Офіс президента

Уряд Нової Зеландії ухвалив рішення відправити 120 військових інструкторів для підготовки українських військових у Великій Британії.

«УКРІНФОРМ»:  Нагадаємо: До навчання українських військових, крім Великої Британії, уже долучилися Швеція , Фінляндія, Данія, Норвегія та Нідерланди.

Президент Анджей Дуда на православному цвинтарі у Варшаві вшанував пам’ять вояків Української Народної Республіки, які у 1920 році билися пліч-о-пліч з вояками Війська Польського проти наступу більшовиків

«УКРІНФОРМ». Тоді червоні орди було відкинуто і названо це було «чудом на Віслі». На Дніпрі одне «чудо» уже було – навесні 2022 року, коли наші примусили ворога тікати від Києва. Наразі потрібно ще два «чуда»  – в районі Енергодару на Запоріжжі, і в нижній течії – під Херсоном.

ВОРОГ

У Криму влада приховує інформацію про загиблих та поранених у результаті вибухів у Новофедорівці - Представництво Президента України в АР Крим.

«УКРІНФОРМ»: Так само було і з крейсером «москва»: спочатку брехали і приховували правду про кількість загиблих, а потім погрожували рідним, щоб не казали правду.

путін виступив на відкритті форуму "Армія-2022", де говорив про "найкращу зброю" та готовність її роздавати своїм "чисельним союзникам та партнерам".

«УКРІНФОРМ»: Напевне тому, що в росії стільки «найкращої зброї», путін їздив до Ірану і випрошував безпілотними, технологію виробництва яких було вкрадено в США.

російська федерація розширюватиме «всебічні та конструктивні двосторонні відносини» з Північною Кореєю, заявив путін.

«УКРІНФОРМ»: яка федерація, з тим і відносини...

Марина Дмитрів, Київ