Над відкриттям «зернового коридора» працюють портовики та військові моряки

Провідні фахівці портів Одещини та військові моряки залучені до розблокування експорту українського зерна і відкриття «зернового коридора», попри обстріли з боку рф, у північно-західній частині Чорного моря.

Про це розповів речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні до формування безпечних маршрутів суден-зерновозів з портів Одещини залучені як фахівці морських гаваней, так і фахівці Військово-морських сил ЗС України, передусім гідрографічного профілю. Вони спільними зусиллями визначають морські шляхи вивезення українського збіжжя з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний», - зазначив Братчук.

За його словами, після того, як маршрути суден будуть погоджені, «каравани суден з зерном вийдуть у Чорне море. Причому кожен з караванів проводитиме так зване «судно лідирування», що рухатиметься попереду по визначеному фарватеру».

Читайте також: У Чорному морі відновили роботу три українські порти - ВМС

Братчук спрогнозував, що найближчими днями перший із таких караванів суден із зерном прямуватиме від українського узбережжя до зарубіжного порту призначення.

Як повідомляв Укрінформ, у зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна роботу у портах "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний" відновлено.

За словами заступника міністра інфраструктури Юрія Васькова, Мінінфраструктури технічно готове здійснювати експорт з усіх терміналів зазначених трьох морських портів країни.