Воєнні злочини рф: у справах 127 підозрюваних, 15 із них – в Україні

У кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів рф наразі налічується вже 127 підозрюваних, з яких 15 осіб фізично перебувають у нашій державі.

Про це в ефірі українських телеканалів поінформував начальник «Департаменту війни» Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов, передає кореспондент Укрінформу.

«В Україні ми наразі маємо 127 підозрюваних осіб, з яких 15 - фізично присутні в Україні. Уже маємо 10 обвинувальних актів, які були направлені у суд, і шестеро осіб уже було засуджено, і вони очікують апеляції. Коли буде рішення апеляційного суду, то тоді вони вже відбуватимуть термін покарання в Україні», - уточнив прокурор.

Він нагадав, що в Україні було зареєстровано правоохоронцями більше 22 тисяч воєнних злочинів рф. За словами Бєлоусова, найбільша кількість із цих злочинів пов’язана саме з обстрілами цивільних об’єктів - тобто, те, що відбувається в Україні особливо щільно останнім часом.

Бєлоусов поінформував, що документують ці дії рф органи прокуратури разом зі слідчими СБУ і Нацполіції. До цього процесу залучаються військові експерти, а також - міжнародні експерти, група яких працює у ОГП, щоб максимально якісно задокументувати це і встановити осіб, причетних до жахливих злочинів рф.

Окремо представник Офісу Генпрокурора сказав, що по захоплених територіях набагато складніше збирати докази, не маючи до них фізичного доступу.

«Водночас, ми активно працюємо з відкритими джерелами, з неурядовими організаціями тощо. Окрім того, ми активно працюємо з нашими західними партнерами і нашими спецслужбами, які мають можливість активно працювати, у тому числі, щодо окупованих територій», - уточнив він.

Бєлоусов, відповідаючи на питання, заявив, що наразі існує провадження щодо агресії рф, і ця справа стосується найвищого політичного і військового керівництва рф.

Читайте також: Зеленський: Винні у злочинах проти українців не повинні ховатися за «імунітетом посадових осіб»

У цьому кримінальному провадженні наразі є вже 624 підозрювані особи, і це – керівництво міноборони рф, сенатори рф, депутати держдуми тощо.

Окрім того, за його даними, є окреме провадження щодо злочину геноциду, яке доводить, що всі ці дії росіян спрямовані на знищення українського народу. По цьому провадженню так само є підозрювані, зокрема, наразі мова йде про двох осіб.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський наполягає на створенні спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності осіб, чиї рішення призвели до масиву злочинів росії в Україні, але хто ховається під так званим посадовим імунітетом.

Фото: EPA