У штаб-квартирі НАТО представили експозицію воєнних злочинів росії в Україні

Відео

У штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі представлена експозиція «Russian War Crimes House», що містить фото- та відеодокази воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних російськими загарбниками під час вторгнення в Україну.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це дуже важлива експозиція для НАТО, також вона важлива і для кожного з нас особисто. Коли ви бачите ці зображення, відчуваєте ці емоції, це означає, що війна приходить у ваш дім та вбиває ваших людей, жінок, дітей. Це почуття зовсім іншого роду, це зачіпає вас як людину. Я думаю, що дуже важливо для всіх – бачити цю експозицію. Саме тому ми приймаємо її у штаб-квартирі НАТО», - зауважила помічниця генерального секретаря НАТО з громадської дипломатії посол Байба Браже.

Вона нагадала, що Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів, скоєних росією в Україні, і союзники по НАТО допомагатимуть МКС у цьому розслідуванні.

Читайте також: Фіксація воєнних злочинів. Подання 14 історій на розгляд Міжнародного кримінального суду в Гаазі

«Дуже важливо, щоб це розслідування продовжувалося. Всі союзники будуть допомагати у цьому слідстві, надавати докази, надсилати людей на допомогу. Важливо, щоб винні понесли покарання», - додала представниця Альянсу.

Своєю чергою, представниця України при НАТО, посол Наталія Галібаренко нагадала, що вперше ця експозиція була представлена у Давосі і стала однією з головних подій Всесвітнього економічного форуму.

«Ми хотіли зробити це саме у приміщенні штаб-квартири НАТО, щоб люди на власні очі побачили фото- та відеодокази того, що відбувалося і продовжує відбуватися в Україні. Це тисячі зруйнованих життів, це воєнні злочини. Важливо, щоб ця тема не зникала з порядку денного. Іноді найкращий спосіб – це показати саме такі, іноді жорсткі фото й відео», - сказала посол України.

Читайте також: Шмигаль: росія здійснює геноцид українського народу, але ми боремось

Вона зауважила, що окремі країни Альянсу беруть участь у розслідуванні воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних в Україні під час російського вторгнення. Ця тема також залишається у сфері уваги усього Альянсу. Посол України нагадала, що у заключній заяві Саміту НАТО в Мадриді також прозвучав заклик розслідувати воєнні злочини в Україні. Лідери НАТО привітали зусилля країн-союзниць, що надають практичну допомогу у цьому та надсилають в Україну групи розслідувачів.

«Головне – це правильна фіксація цих злочинів та усього, що відбувається. Ми зараз робимо важливу справу – чітке документування всіх фактів. Прямо на місце подій виїжджають міжнародні експерти, які діють під егідою Міжнародного кримінального суду, і також все це фіксують. Тому, коли росія постане перед судом та відповідатиме за свої злочини, ця справа буде повністю представлена документально», - додала український дипломат.

У заході у форматі відеозвернення взяли участь керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, посол України Антон Кориневич, особисто до учасників заходу звернувся мер тимчасово захопленого Мелітополя Іван Федоров.

Читайте також: Розслідування сексуальних злочинів росіян здійснюється і без заяв потерпілих

Експозиція буде представлена в брюссельській штаб-квартирі НАТО до 15 липня 2022 року.

24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України, проводить ракетні обстріли та бомбардування мирних міст і селищ, цілеспрямовано руйнує інфраструктуру та вбиває цивільне населення. На боротьбу із російськими загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення НАТО та окремі союзники Альянсу виявили солідарність з Україною та надають їй політичну, фінансову, економічну, військову і гуманітарну підтримку. Як зазначили під час обговорення ситуації в Україні учасники Мадридського саміту НАТО, Альянс допомагатиме Україні так довго, як це буде необхідно для досягнення перемоги над російськими загарбниками.