Злочини росіян в Україні: ООН зафіксувала 28 випадків сексуального насильства

Моніторингова місія ООН з прав людини задокументувала 28 випадків сексуального насильства, скоєного у різних районах України під час окупації російськими військами, але реальні масштаби подібних порушень ще встановлюються.

Про це заявила голова Місії Матільда Богнер на презентації у середу, 29 червня, нової доповіді Управління ООН з прав людини щодо України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Богнер висловила велику стурбованість випадками сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Водночас вона зауважила, що через активні бойові дії, руйнування каналів звернення по допомогу у відповідні служби, масові переміщення та стигму, пов’язану з сексуальним насильством, масштаби порушень поки не зрозумілі.

“Станом на сьогодні ми перевірили та підтвердили 28 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, зокрема випадки зґвалтування, групового зґвалтування, катувань, примусу до публічного роздягання та погроз сексуального насильства. Вони відбулися у різних районах України, зокрема Київській, Чернігівській областях та у місці тримання під вартою в російській федерації”, - сказала Богнер.

За її словами, у перевірених Місією випадках жертвами зґвалтувань переважно були жінки.

“Але є й інші форми сексуального насильства, де чоловіки стають жертвами. Зазвичай це відбувається у контексті катувань і тримання під вартою. Це може бути погрози сексуального насильства або навіть фактичне насильство”, - зауважила голова Місії.

Вона додала, що Моніторингова місія ООН продовжує вивчати заяви, які до них надходять. Водночас Богнер зауважила, що за нинішніх умов та з огляду на рівень стигматизації постраждалі часто не хочуть або не можуть повідомляти про такі злочини.

Читайте також: ООН задокументувала страти цивільних росіянами у понад 30 населених пунктах України

Як зазначалося на презентації, доповідь охоплює період з 24 лютого по 15 травня. Представлені дані ґрунтуються на інформації, отриманій в результаті 11 виїздів на місця, відвідувань трьох місць тримання під вартою, 517 інтерв’ю з жертвами та свідками порушень прав людини, а також на інших джерелах інформації.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.