Україна є вже повноправною частиною вільного світу та обʼєднаної Європи - Зеленський

Звернення

Сьогоднішній день в Україні показав, що ми вже – повноправна частина вільного світу та обʼєднаної Європи. Це – очевидний контраст на фоні московської самотності у злі та ненависті, яку усі побачать завтра.

Про це заявив у відеозверненні Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ. 

Українці і українки!

Наші захисники і захисниці!

Сьогодні – важливий день, дуже. Для нас. Для нашого народу. Для нашої свободи. Саме тут, в Маріїнському палаці, сьогодні провів переговори з другом України премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Я вдячний Джастіну за візит в нашу державу. Саме зараз, саме у цей день. Потужний жест підтримки і віри в майбутнє нашого народу.

Провели двосторонні переговори – української і канадської делегацій. Домовились про розширення економічної і оборонної співпраці. Маємо надзвичайно важливе рішення Канади – скасувати усі барʼєри в торгівлі терміном на один рік. Дякуємо, Канадо. Ця домовленість досягнута на переговорах з паном Трюдо і працюватиме в інтересах як українського, так і канадського народів.

Серед іншого, Канада має сильний потенціал у протимінній роботі. Розраховуємо, що цей потенціал буде застосований в Україні – там, де російські окупанти залишили тисячі мін, розтяжок, снарядів.

У присутності пана премʼєра нагородив сьогодні наших саперів. Зокрема, і малого, але дуже відомого сапера – Патрона. Собаку, який допомагає очищенню нашої землі від слідів окупантів. І який допомагає також вчити дітей протимінній безпеці. Через російських загарбників це тепер одне з найбільш актуальних завдань – навчити дітей впізнавати вибухонебезпечні предмети і уникати їх.  Ось таке "звільнення" від безпечного життя для українських дітей росія принесла в Україну.

Україна вперше стала учасницею зустрічі лідерів держав "Групи семи". Найбільших світових демократій. Окреслив наше бачення того, що має бути зроблено для перемоги свободи та гарантування безпеки України.

Закликав посилити санкційний тиск на Росію і створити такі умови для України, щоб війна якнайшвидше закінчилась звільненням нашої землі та наших людей. Зокрема, це стосується ембарго на російську нафту, нафтові суміші та нафтопродукти.

Запропонував передовим державам – нашим друзям – взяти участь у відбудові України після війни.

Погодили разом спільну заяву "Групи семи" щодо війни, створених Росією глобальних загроз і нашої поваги до спільної історичної спадщини, наших спільних цінностей і значення свободи. Заява – максимально в інтересах України і стане основою нашої подальшої співпраці.

І головне, що відчув сьогодні, – це ще більшу готовність світу допомагати нам. І те, що ми вже досягли історичного результату, бо для усього вільного світу зрозуміло: саме Україна у цій війні є стороною добра. росія ж – прогрАє, бо зло завжди програЄ.

Вдячний першій леді Сполучених Штатів Джилл Байден за візит в Україну, в Ужгород саме сьогодні. З міркувань безпеки про цей візит і зустріч з першою леді України не повідомляли завчасно, не запрошували журналістів. Але я знаю, що пані Байден отримала максимум інформації про те, чого потребують українці й українки зараз. І я вдячний їй за щиру підтримку наших людей.

Провів переговори у Києві з премʼєр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем. Хорватія принципово і потужно підтримує нашу державу в боротьбі за незалежність. Я вдячний Хорватії за усе, що ми вже отримали. І сподіваюсь, що надалі співпраця тільки зростатиме.

Також прийняв у Києві президента норвезького Стортингу. Розмова була дуже емоційною. Такою, що відчуваєш: вони переживають за нас, нашу долю, як за себе. І реально стараються допомогти. Вдячний за це.

Говорив і з президенткою німецького Бундестагу. Насамперед про подальше оборонне сприяння Німеччини нашій боротьбі проти тиранії. Про те, як німецьке лідерство в Євросоюзі нам може допомогти.

До України сьогодні завітав і Боно, гурт U2. Вдячний йому за підтримку наших людей і привернення ще більшої уваги до необхідності допомагати нашому народу.

Що ж, я впевнений, сьогоднішній день в Україні показав, що ми вже – повноправна частина вільного світу та обʼєднаної Європи. Це – очевидний контраст на фоні московської самотності у злі та ненависті, яку усі побачать завтра.

Російська армія не була б собою, якби не вбивала і зараз – напередодні безумовно важливих днів для будь-якого європейця.

Внаслідок російського авіаудару по Білогорівці Луганської області убито близько 60 людей. Мирних мешканців, які просто ховалися у школі від обстрілів. Це був прицільний удар саме по школі. Черговий злочин окупантів. 

Черговий ракетний удар по Одеській області, знову попадання по житловому будинку. Знову обстріли в Сумській області. Жорстокі обстріли на Донбасі та на Харківщині. Ніби й не 8 травня. Ніби завтра й не 9-те, коли головним словом має бути – мир. Для всіх нормальних людей.

росія забула все, що було важливим для переможців у Другій світовій війні. Але – Україна й увесь вільний світ нагадають. 

Так, що потім вже ніхто не забуде. Щоб знову набули своєї ваги дійсно важливі слова – "ніколи знову" – які повторюють по всьому вільному світу щороку у дні памʼяті жертв Другої світової війни.

Я вдячний усім нашим захисникам і захисницям, які тримають оборону і рятують Україну від сучасних нащадків того старого зла.

Вічна слава усім нашим героям! Вічна слава усім нашим бійцям! 

Вдячний усім друзям України і свободи!

Слава Україні!