Штати допомагають Україні збирати та зберігати докази воєнних злочинів рф

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що Сполучені Штати допомагають Україні зі збором і збереженням доказів воєнних злочинів, які були скоєні російськими військами з початку агресії Москви.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Hill.

«Зараз ми контактуємо з Генеральним прокурором України, і ми допомагаємо ... вони (українці – ред.) зібрали групу міжнародних союзників для допомоги, і тому ми допомагаємо у зборі доказів і збереженні доказів, що стосуються можливих військових злочинів (рф в Україні – ред.)», - сказав Гарланд.

Зазначається, що наприкінці березня держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що уряд Сполучених Штатів Америки на підставі аналізу зібраних фактів визнав дії російської федерації в Україні воєнним злочином.

Читайте також: ЄС залучить понад 50 радників для розслідування воєнних злочинів в Україні

Нещодавно Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова в інтерв’ю CNN повідомила, що її Офіс розслідує 5800 справ про воєнні злочини та злочини проти людства, вчинені російськими військами.

Раніше Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні оголосила, що додатково залучить 54 міжнародних радників для розслідування воєнних злочинів.

Як повідомлялося, Міжнародний кримінальний суд за зверненням 42 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

Також відповідно до міжнародного кримінального кодексу, прокуратура тієї чи іншої держави може розслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності у всьому світі.

Фото: АА