Битва за Україну. День сорок четвертий

Під час погодженого зеленого коридору для евакуації рашисти безжально і цілеспрямовано завдали ракетного удару по вокзалу Краматорська

За попередніми даними у Краматорську загинуло 50 осіб, 5 з яких діти. Сотні людей отримали поранення. Весь світ здригнувся від болю і ненависті до фашистської росії. Зло буде знищене. Україна переможе.

Ми зібрали для вас інформацію на сорок четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

БОЙОВІ ДІЇ

З 24 лютого по 8 квітня втрати ворога становлять: 19 тис. особового складу, танків ‒ 700, ББМ ‒ 1891, артилерійських систем – 333, РСЗВ ‒ 108, засоби ППО ‒ 5., знищено 150 одиниць ворожих літаків, гелікоптерів – 13., автомобільної техніки ‒ 136, кораблів/катерів ‒ 7, БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 112, пускових установок ОТРК/ТРК ‒ 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 8 квітня:

  • обстріл з артилерії житлових районів Харкова;
  • на Луганщині тривають  позиційні бої;
  • на Херсонщині вночі лунали вибухи, гуманітарна катастрофа у багатьох селах;
  • обстріл Одещини трьома ракетами з Криму, є постраждалі.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що путін «ймовірно відмовився» від спроби захопити Київ.

У боях проти ЗСУ з 2 по 4 квітня підрозділ російських спецпризначенців втратив близько 30 військовослужбовців. Відтак, надалі вони  вирішили не випробовувати долю і у повному складі відмовився брати участь у подальших спробах штурму Маріуполя.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Військові рф крилатою ракетою «Точка -У» з касетними боєприпасами нанесли удар по залізничному вокзалі Краматорська. У результаті 50 людей загинуло, серед яких 5 дітей.  98 цивільних було поранено. На той час на вокзалі перебувало близько 4 тис осіб.

«УКРІНФОРМ»: Після злочину. В росії очікувано заявили, що це Україна завдала удару.  Втім, перед обстрілом у телеграм-каналі рашистів з'явилось повідомлення «росія вдало працює по скупченню ЗСУ», але пізніше ці повідомлення видалили.

Президент Зеленський: Окупанти вдарили "Точкою-У" по залізничному вокзалу Краматорська, де перебували тисячі мирних українців, очікуючи на евакуацію… …Російські нелюди не полишають своїх методів. Це зло, яке не має меж. І якщо воно не буде покаране, то ніколи не зупиниться".

У звільненій від російських загарбників Бучі на Київщині розпочалася ексгумація тіл з місця масового поховання.

«УКРІНФОРМ»: Для трибуналу. Це поховання яке було видно зі супутникових знімків. Довжина траншеї складає 14 м.

Унаслідок російської агресії в Чернігові загинули близько 700 людей - Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова

У Макарові на Київщині виявили 132 розстріляних цивільних українців, селище зруйноване на 40%, заявив селищний голова Вадим Токар.

На Миколаївщині внаслідок обстрілів російськими військами міст та сіл області пошкоджено частково або повністю 2391 цивільний об’єкт - ОВА

Через повномасштабну збройну агресію російської федерації 169 дітей загинуло та більше 306 отримали поранення.

УКРАЇНА

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, високий представник ЄС Жозеп Боррель та прем'єр Словаччини Едуард Геґер прибули до Києва. Вони разом з прем'єр-міністром України відвідали Бучу, щоб побачити наслідки злочинів, вчинених росіянами проти мирного населення.

«УКРІНФОРМ»: Такого чисельного візиту високопосадовців з країн Європи до воєнного Києва ще не було. Цим вони ще раз доводять, що підтримують Україну і готові допомагати їй. От тільки радіти з цього за таких обстави не виходить…

Представництво ЄС відновить роботу в Києві. Також ООН відновить присутність у Києві своїх гуманітарних організацій.

В Ужгороді демонтували погруддя Пушкіна, в Перечині прийняли рішення «дерусифікувати» всі вулиці в тергромаді. В Києві під таким же приводом збираються перейменувати п’ять станцій метро.

Закладам професійної освіти рекомендується організувати закінчення навчального року дистанційно – МОН

Гордість за державу сьогодні відчувають 80% українців.

Бронзова медаль Олімпіади-2020 українського каратиста Станіслава Горуни продана на аукціоні за 16 800 доларів. Усі виручені кошти перерахують у фонд Ukraine Alive 2022. Також медаль українського футболіста Сікана продали на аукціоні за 32 тисячі доларів

ДБР проводить слідство за фактом колаборації  помічників народних депутатів від партії «Опозиційна платформа – За життя».

«УКРІНФОРМ»:  Помічників? А самі депутати? А партія? Те, що пордібні  партія в Україні треба заборонити було ясно ще з 2014 року. Чи ні?

ЕКОНОМІКА

Річна інфляція в Україні прискорилася до 13,7%

З початку війни банківська система видала 2,3 мільярда кредитів – Кирило Шевченко, голова НБУ

До сівби ярих культур вже приступили 23 області України, а в Кіровоградській області завершили сівбу ранніх зернових культур.

За три місяці 2022 року компанія Parimatch Ukraine сплатила 147 млн грн ліцензій, податків і зборів до держбюджету.

ДБР арештували 86 млн грн на рахунках кримських комерсантів, які зберегли українське громадянство, проте сплачують податки росії.

Денис Шмигаль: загальні втрати нашої держави щодня, пов'язані з руйнуванням інфраструктури та втратою економічного потенціалу, становлять до $ 4 млрд на день.

У Києві за останні 10 днів понад 900 підприємців відновили свою роботу.

«УКРІНФОРМ»: Економіка України починає оживати. Для перемоги потрібна не тільки сильна армія, але і працююча економіка.

Держава виділила 18 млрд гривень на закупівлю продуктів харчування, ліків і будматеріалів для людей на тимчасово окупованих територіях і територіях, де ведуться бойові дії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Словаччина передала Україні системи протиповітряної оборони С-300 (S-300).

«УКРІНФОРМ»: Словаччина, як і абсолютна більшість країн ЄС підтримали Україну. Дякуємо вам, друзі!

Європейська комісія в рамках загального пакету надзвичайної фінансової допомоги надала Україні грант у розмірі 120 млн євро.

Південна Корея надасть допомогу Україні на $40 мільйонів

Найбільший італійський банк Intesa Sanpaolo припинив фінансування російських та білоруських контрагентів.

Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр підтримує ідею проведення суду в Гаазі над вищим російських керівництвом.

Чорногорія оголосила про запровадження санкцій проти Росії

Тайванська корпорація Acer повідомила про призупинення своєї діяльності в росії

Єврокомісія оголосила про створення та проведення першої зустрічі «Платформи ЄС з енергетичних закупівель», головною метою якої буде координація дій між країнами-членами у спільній закупівлі енергоресурсів та підвищення безпеки їх постачання.

Японія висилає російських дипломатів та оголошує нові санкції проти рф, а також скоротить імпорт російського вугілля

Нижня палата польського парламенту вимагає створення міжнародної комісії з розслідування злочинів російського геноциду в Україні, засудження злочинців, а також призупинити членство росії в усіх міжнародних організаціях.

46 країн - учасниць ЮНЕСКО відмовились брати участь у 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини, поки його очолює російська федерація.

З росією продовжують працювати 149 міжнародних компаній – Андрій Єрмак, глава ОП

«УКРІНФОРМ»: Зокрема це 42 крупні китайські компанії, 28 французьких, 22 американських, 21 індійська, 13 німецьких, 13 японських, 10 італійських.

Франція готова бути одним із гарантів безпеки для України після війни – Еммануель Макрон, Президент Франції

«УКРІНФОРМ»: Станом на 6 квітня 7 країн готові обговорювати зміст міжнародної угоди щодо гарантій безпеки для України.  

Парламент Латвії встановив, що 9 травня 2022 року є Днем пам'яті жертв російської агресії проти України, святкові заходи цього дня не проводитимуться.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкладає ухвалення остаточного рішення про надання Україні високотехнологічних танків для війни з росією, попри тиск з боку партнерів з правлячої коаліції.

ВОРОГ

рф висилає з країни 45 польських дипломатів.

пєсков в інтерв'ю визнав, що росія має значні втрати військ, а також висловив надію, що війна в Україні завершиться найближчими днями чи в найближчому майбутньому – за результатами чи боїв, чи переговорів. Правда потім уточнив, що «йдеться про осяжне майбутнє»

«УКРІНФОРМ»: Цікаво, а він узгодив свої слова з путлером, чи через деякий час скаже, що такого не говорив? Ми одразу поставили це запитання. І не помилилися: уже почав спростовувати…

Російський Сбербанк через санкції припинив усі валютні перекази за кордон

"Русал" Дерипаски першою з компаній РФ закликав розслідувати воєнні злочини в Бучі – FT

«УКРІНФОРМ»: І хоч в заяві вони не вказали, хто саме винен, проте це вже є сигналом.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ