Російські загарбники знищили близько 80% житлових будинків в Ізюмі

Місто Ізюм Харківської області внаслідок дій російських загарбників перетворилося на руїну; у цьому населеному пункті немає електрики і тепла.

Про це поінформувала уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, передає Укрінформ.

Вона нагадала, що внаслідок російських обстрілів знищено близько 80% житлової забудови в м. Ізюмі на Харківщині.

«Ізюм перетворився на руїну, а його жителі залишаються заручниками армії РФ, яка не надає гуманітарних коридорів і відмовляється пропускати продуктові вантажі та медикаменти», - поінформувала омбудсман.

За її словами, це місто від початку березня заблоковане російськими окупантами, там немає ні електрики, ні тепла, ні води.

«Знищено все - дитячі садочки, ліцей, медичні та соціальні заклади, шляхи, пішохідний міст, центральну площу, центральний парк, пам’ятки архітектури», - уточнила уповноважений ВР з прав людини.

Вона зазначила, що у селах у передмісті (Кам’янка, Суха Кам’янка, Топальське) потребують негайної гуманітарної допомоги від 15 до 20 тисяч осіб, які потерпають від військових дій і перебувають у вкрай небезпечному становищі.

«Неможлива робота медзакладів, «швидкої», органів реєстрації, рятувальних служб. Люди самі, коли можуть і кого можуть, ховають – на городах, у парках, просто біля під’їздів», - поінформувала Денісова.

На її переконання, поводження рашистської армії з мирним населенням кваліфікується як воєнний злочин та злочин проти людяності і підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, відповідно до Статуту Міжнародного військового трибуналу та Римського статуту Міжнародного кримінального суду, та є грубим порушенням норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

«Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти вчинення РФ військових злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні», - наголосила вона.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.